Nedeljska sladica: Božanske češpljeve vrtnice

Mateja Delakorda

Prelestna sladica, ki je smešno preprosta za pripravo. V njej pa okusi poznega poletja – češplje, drobtinice, zlato prepražene na maslu, in cimet. Porabite lahko tudi še tiste zadnje breskve, pozimi pa kar jabolka.

Sestavine

  • 40 g masla
  • 30 g drobtin
  • pol žličke cimeta
  • približno 5 velikih okroglih sliv
  • zavitek že razvaljanega listnatega testa
  • 9 žličk marmelade

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Pekač za mafine obložimo s kvadratki peki papirja. Malce jih pomečkamo, da se lepše usedejo v luknje.

3. Listnato testo po širini zarežemo na 9 enakomernih trakov (približno 5 cm širine).

4. Drobtinice popražimo na maslu in primešamo cimet.

5. Slive razpolovimo, odstranimo koščice in polovičke z ostrim nožem narežemo na tanke polmesece (2 mm).

6. Trakove listnatega testa po dolžini namažemo z žličko marmelade in žličko drobtinic.

7. Zgornjo tretjino obložimo z rezinami češpelj, ki naj se prekrivajo do polovice. Tisti rob, na katerem je olupek, naj malce kuka čez rob, a ne preveč.

8. Spodnjo stran testa prepognemo čez obloženo in vse skupaj zvijemo v polža.

9. Vrtnice odlagamo v pripravljene vdolbine pekača.

10. Pečemo 40–45 minut.

Namigi: Priporočam marmelado iz črnega ribeza, ki bo med peko še dodatno obarvala sadne cvetove. Za 9 rožic.
Poizkusite še: Smetanove omlete z breskvijo: hitra, preprosta, a neverjetno dobra nedeljska sladica

Fotografija: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana