Nedeljska sladica: kolač iz celih mandarin

Ta tortica je nastala po navdihu tiste, ki je zaslovela v filmu Skrivno življenje Walterja Mittyja.

Vsi, ki ste si ogledali film, se najverjetneje spomnite trenutkov, ko se vse zavrti okoli čudovitega okroglega kolača, prelitega z belo glazuro in obloženega s kandiranimi klementinami. Šele te dni sem odkrila, da so prizori tako očarali sladkosnede po svetu, da je recept dobesedno preplavil splet. Pravzaprav gre za izjemno priljubljeno sladico Nigelle Lawson, ki citruse najprej kuha, da se znebi grenčice, nato jih zmiksa v kuhinjskem robotu z rezilom S, doda jajca in mlete mandlje s pecilnim praškom ter vse skupaj zmiksa. Prav ste razumeli, kar z rezilom. V vse skupaj peče približno eno uro v pekaču s premerom 20 cm.

Tudi jaz sem se njenega recepta lotila, saj sem želela z vami podeliti kar izvirnik, a sem ugotovila, da se mi zatakne že pri klementinah, saj je nemogoče dobiti biološko pridelane, zato sem se odločila za mandarine. Druga prepreka so bili mleti mandlji. Pri nas imamo precej grobo mlete, če pa kupimo mandljevo moko, učinek ni enak. Tortica, ki sem jo spekla z izključno mletimi mandlji, je bila zares božanska, neverjetno sočna, a tudi izjemno krhka. Če ne veš, da jo moraš ohladiti v pekaču, se zgodi velika katastrofa. Prav tako je nikar ne tlačite v kalupe drugih oblik, saj bo katastrofa še večja.

Nikakor nisem razumela, kako je Nigella stlačila maso iz šestih jajc v model s premerom 20 cm. No, ugotovila sem, da imajo pri njih malce višje obode kot pri nas, zato je posledično biskvit pekla kar celo uro. Še en razlog je: če vse skupaj naredimo v »sekljalniku« tako kot ona, masa med miksanjem ne poveča volumna, saj se vanjo ne ujame praktično nič zraka. Že če boste jajca s sladkorjem stepli na roke tako kot jaz, pa bo volumen takoj malce večji.

Jaz sem se nato odločila za mešanico mletih mandljev in mandljeve moke, ki pa jo lahko nadomestimo tudi z navadno moko. V prvem primeru bo biskvit bolj vlažen in se bo pekel malce dlje, bo pa tudi sladica naslednji dan še boljša in še bolj sočna. Dodala sem še svojo glazuro in se lotila kandiranja mandarin. To lahko izpustite in za dekor preprosto uporabite sveže krhlje tega sočnega sadeža. Zmanjšala sem tudi količino uporabljenega sladkorja v biskvitu in ga še dodatno začinila.

Pa še najbolj pomemben podatek: najverjetneje še niste doživeli tako intenzivne citrusne aromaterapije, kot jo boste med peko te poslastice. To je užitek vseh užitkov, obljubljam!

Mandarinov kolač

Za pekač, ki ima premer 26 cm.

Kolač

  • 350 g ekoloških mandarin
  • 200 g sladkorja
  • 125 g mletih mandljev
  • 125 g gladke moke ali mandljeve moke
  • zvrhana žlička pecilnega praška
  • po želji žlička kardamoma ali mletega rožmarina

Kandirane mandarine

  • 500 ml vode
  • 300 g sladkorja
  • 4 mandarine

Preliv

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlici sladke smetane
  • lupinica 2 mandarin
  • vejice rožmarina za dekor

Priprava

1. Mandarine za kolač operemo, damo v posodo, prelijemo s hladno vodo in postavimo na štedilnik, da voda zavre. Takrat ogenj zmanjšamo in lonec delno pokrijemo s pokrovko. Mandarine morajo rahlo brbotati uro in pol. Vmes jih lahko obrnemo.

2. Ko so mehke, jih prestavimo na krožnik, da se ohladijo, vodo pa lahko prihranimo za kandiranje. Nato jih prerežemo na pol, odstranimo morebitne peške in s pomočjo sekljalnika zmeljemo v pire.

3. Pečico vključimo na 190 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, obod pa namastimo.

4. V večjo posodo ubijemo jajca in jih razžvrkljamo s sladkorjem. Dodamo mandarinov pire in dobro premešamo z metlico. Nato umešamo še moki, ki smo jima dodali pecilni prašek in začimbo. Ne mešamo predolgo, sploh, če smo uporabili tudi navadno gladko moko, saj bo kolač postal gumijast.

5. Zmes prelijemo v pripravljen pekač in pečemo pb. 35 minut. Biskvit je nared, ko iz njega povlečemo suh zobotrebec.

6. Če ste pekli z navadno moko, lahko kolač vzamete iz oboda že po nekaj minutah, če pa ste izbrali brezglutensko različico, se mora popolnoma ohladiti v pekaču.

7. Kandiranje mandarin: vodo in sladkor pomešamo in zavremo. Mandarine narežemo na krhlje, ki imajo debelino 3 mm, in jih dodamo v vrelo vodo. Ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo pb. 35 minut. Nato rezine odcedimo na rešetki in ohladimo. Sirup porabimo za peciva ali napitke.

8. Sladkor gladko zmešamo z limonovim sokom ter sladko smetano in belo glazuro prelijemo po ohlajeni torti. Okrasimo s kandirano mandarino, posujemo z lupinico mandarine in okrasimo z vejicami rožmarina. Priporočam, da pustimo, da se glazura učvrsti, saj bomo tako lahko odrezali lepe kose, sicer se nam bodo kolesca mandarine cefrala in izmikala.

Opozorilo: Če boste tortico spekli brez gladke moke, torej le z mandlji, jo morate ohladiti v pekaču, sicer bo razpadla. Ta je najboljša naslednji dan. Če pa bo tortica z glutenom, ta ne bo tako občutljiva, zato jo lahko že čez nekaj minut predenete na ohlajevalno rešetko. Najboljša bo še isti dan.
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed