Triki, da bodo letošnji piškoti lepši in boljši

Verjamemo, da naredite čudovite, s spodnjimi nasveti pa bodo še lepši!

Sezona peke piškotov je odprta in na našem portalu smo za vas že pripravili bogato zalogo novih receptov, ki jih prav morate preizkusiti. Da bo šlo vse kot po maslu in bodo uspeli tako kot se šika, pa spodaj naštevamo še nekaj nasvetov, ki vam bodo gotovo v korist.

Hlajenje testa

Če bi vam morali svetovati le eno stvar, bi se gotovo spomnili na hlajenje testa. Še preden se lotite oblikovanja piškotov, ga vedno vsaj za 30 minut pustite počivati v hladilniku. Sestavine se bodo tako dodobra povezale in se seveda ohladile, tako pa bomo preprečili, da bi se piškoti na pekačih razlezli v žalostne lužice.

Pekač naj bo vedno hladen

Če pečete na zalogo, se je težko upreti skušnjavi, da bi novo serijo piškotov zložili na še vroč pekač, na katerem se je pekla prejšnja. A ne bodite neučakani, saj se bodo piškoti tako razlezli in izgubili svojo obliko. Ker večina testa za piškote vsebuje maslo, vedno počakajte, da se pekač ohladi. Potrpežljivost bo poplačana.

Bodite potrpežljivi pri stepanju

Kot smo že omenili, maslo spada med temelje večine piškotov. Recepti navadno zahtevajo, da ga stepemo skupaj z maslom, da postane kremasto. Tega se nikakor ne smemo lotiti površno. Mešanico stepajmo počasi in dolgo časa, da bo naša osnova res takšna, kot mora biti. Tekstura piškotov bo tako čudovito rahla.

Počasi z miksanjem

No, če je priporočljivo maslo mešati dolgo časa, pa za suhe sestavine velja ravno nasprotno. Ko v maso vmešamo moko, moramo vse skupaj opraviti čim bolj nežno in previdno. Nikar je ne miksajte ali gnetite dolgo časa, saj boste tako iz nje iztisnili zrak. Rezultat bodo trdi in zbiti piškoti, ki jih bo nujno namočiti v čaj, da bodo sploh teknili.

Kako pa je z okraševanjem?

Z mešanico beljaka in sladkorja v prahu lahko ustvarimo pravo snežno idilo v naši kuhinji. No, pravzaprav na pladnju piškotov. Če želimo, da bodo res lepi, pa moramo biti nadvse pazljivi na razmerje sestavin, ko pripravljamo mešanico za okraševanje. Tekstura mora biti ravno prav tekoča, a dovolj čvrsta, da bo počasi lezla iz tube za okraševanje (lahko pa uporabite tudi vrečko za živila, kateri odrežete vogalček). Če bo pregosta, dodajte malo limoninega soka. Če pa bo preveč tekoča, dodajte še sladkorja.

Preberite še: Brizgani masleni piškoti, kakršne so pekle naše babice

Fotografija: haveseen/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana