Zares božanska panakota z bezgovimi cvetovi in sadjem

Če obstaja sladica, ki lahko utelesi prav vsak letni čas in tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, je to prav gotovo panakota.

Ker je smetana najboljši prevodnik okusov, smo vanjo potopili bezgove cvetove, ki panakoto ponesejo dobesedno v višave. Ponudili smo jo v steklenih kozarčkih in jo okrasili s svežim jagodičevjem ter vejico dišečega bezga.

To je recept za panakoto, za katerega upamo, da bo ostal v vaši beležnici in si prislužil narisan srček. Namesto bezga ji lahko dodate le vaniljo in takoj nadaljujete s postopkom. Odlikuje se po tem, da je rezultat zelo svilena in lahkotna strjenka, ki se kar topi v ustih, kar smo dosegli z nekoliko manjšo količino želatine, kot je predpisano na embalaži. Ravno to je največja napaka, zaradi katere si doma prepogosto naredimo trde in gumijaste izdelke.

Priporočamo tudi: Najboljši bezgov sirup z jagodami

Bezgova panakota

Za 6 kozarčkov.

  • 640 g smetane
  • 320 g mleka
  • 200 g sladkorja
  • 7 velikih bezgovih cvetov
  • 8 g želatine v lističih
  • jagodičevje in bezgove vejice za dekor

Priprava

1. Smetano in mleko zlijemo v posodo, dodamo sladkor in osmukamo bezgovo cvetje. (Tega ne smemo prati!) Pomešamo in postavimo na ogenj.

2. Ko smetana zavre, jo ugasnemo in ohladimo.

3. Želatino namočimo v hladno vodo.

4. Smetano ponovno postavimo na ogenj in segrejemo. Dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo, da se raztopi.

5. Panakoto prelijemo v kozarčke in počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato jih prestavimo v hladilnik za tri ure.

6. Okrasimo s svežim jagodičevjem in vejicami bezga.

Namig: Panakota bo še bolj čudovita, če jo ohladimo v modelu za kolač. Pred postrežbo model potopimo v vročo vodo nekje do treh četrtin panakote. Robove zrahljamo s tankim nožičem. Na model naslonimo krožnik za postrežbo in vse skupaj hitro obrnemo, da se panakota prekucne na krožnik. Okrasimo s sadjem in jedilnim cvetjem.

Fotografija: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana