Zares božanska panakota z bezgovimi cvetovi in sadjem

Če obstaja sladica, ki lahko utelesi prav vsak letni čas in tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, je to prav gotovo panakota.

Ker je smetana najboljši prevodnik okusov, smo vanjo potopili bezgove cvetove, ki panakoto ponesejo dobesedno v višave. Ponudili smo jo v steklenih kozarčkih in jo okrasili s svežim jagodičevjem ter vejico dišečega bezga.

To je recept za panakoto, za katerega upamo, da bo ostal v vaši beležnici in si prislužil narisan srček. Namesto bezga ji lahko dodate le vaniljo in takoj nadaljujete s postopkom. Odlikuje se po tem, da je rezultat zelo svilena in lahkotna strjenka, ki se kar topi v ustih, kar smo dosegli z nekoliko manjšo količino želatine, kot je predpisano na embalaži. Ravno to je največja napaka, zaradi katere si doma prepogosto naredimo trde in gumijaste izdelke.

Priporočamo tudi: Najboljši bezgov sirup z jagodami

Bezgova panakota

Za 6 kozarčkov.

  • 640 g smetane
  • 320 g mleka
  • 200 g sladkorja
  • 7 velikih bezgovih cvetov
  • 8 g želatine v lističih
  • jagodičevje in bezgove vejice za dekor

Priprava

1. Smetano in mleko zlijemo v posodo, dodamo sladkor in osmukamo bezgovo cvetje. (Tega ne smemo prati!) Pomešamo in postavimo na ogenj.

2. Ko smetana zavre, jo ugasnemo in ohladimo.

3. Želatino namočimo v hladno vodo.

4. Smetano ponovno postavimo na ogenj in segrejemo. Dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo, da se raztopi.

5. Panakoto prelijemo v kozarčke in počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato jih prestavimo v hladilnik za tri ure.

6. Okrasimo s svežim jagodičevjem in vejicami bezga.

Namig: Panakota bo še bolj čudovita, če jo ohladimo v modelu za kolač. Pred postrežbo model potopimo v vročo vodo nekje do treh četrtin panakote. Robove zrahljamo s tankim nožičem. Na model naslonimo krožnik za postrežbo in vse skupaj hitro obrnemo, da se panakota prekucne na krožnik. Okrasimo s sadjem in jedilnim cvetjem.

Fotografija: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed