Zares dobra jabolčna pita v kozarcu

Priročni kozarčki, ki so do roba napolnjeni z bogato in aromatično jabolčno pito. Da o kepici sladoleda na vrhu niti ne govorimo. Ta način je tudi zelo prikladen, če se nam pita v originalni obliki morda ponesreči.

Osnovna napaka, ki jo lahko zagreši pitopek, je to, da je neroden. Če ti pade pita na kaj ali pa kaj na pito, je videti zelo žalostno. Pito je mogoče tudi zažgati in potem iz nje izbrskati okusne dele za v kozarce. Lahko se nam ponesreči testo ali pita noče stati skupaj. Pravzaprav: edino okusa se ne da popraviti s tlačenjem v kozarce.

Testo mora biti pred peko dobro ohlajeno, da se maslo v njem strdi. V pečici se tako maščoba v njem hitro stopi, kar pripomore k njegovi kosmičasti hrustljavosti. Čas med hlajenjem pa izkoristijo tudi glutenska vlakna, ki se sprostijo in zato dopuščajo bolj voljno testo, ki ga je lažje razvaljati.

Sestavine

Krhko testo
– 170 g moke, žlička pecilnega praška
– 60 g rjavega sladkorja
– 2 žlici čvrstega jogurta
– rumenjak, 70 g masla
– žlica vaniljeve paste
– ščepec soli

Nadev
– 4 jabolka, žlička cimeta
– sladkor v prahu po okusu
– žlica limonovega soka
– žlica drobtin

Priprava

1. Krhko testo: moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo vse druge sestavine. Ne pozabimo, da mora biti maslo hladno.

2. Vse skupaj premešamo v homogeno testo, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.

3. Testo na tanko razvaljamo.

4. S poljubnimi modelčki na enem koncu izrežemo kupček piškotov.

5. Preostalo testo pustimo pri miru in ga skupaj z izrezanimi piškotki postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj. Pečemo približno 20 minut oziroma dokler se zlato rumeno ne zapeče.

6. Nadev: jabolka olupimo in naribamo. Vržemo jih v ponev nad srednji ogenj in dodamo limonov sok, cimet in drobtine. Primešamo toliko sladkorja v prahu, kot zapaše našim brbončicam.

7. Mešamo toliko časa, da se jabolka zmehčajo, sladkor pa raztopi.

8. Tlačenje v kozarce: krhko testo nadrobimo v kozarčke, nanj pa nanesemo jabolčni nadev. Po vrhu nadrobimo še malo krhkega testa, zaključimo pa s simpatičnimi piškotki.

9. Preden kozarce skotalimo pred sladkosnedne lakotnike, na vrh čmoknemo kepico vaniljevega sladoleda.

10. V te kozarce bodo zagotovo vsi pregloboko pogledali.

Poizkusite še: 5 odličnih receptov s čemažem
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana