Zelo preprosto limonovo pecivo s skrivno sestavino

Sestavina bo vaša srivnost, po kateri vas bodo vsi spraševali.

Ni potrebno veliko, da v povsem klasične recepte vnesemo spremembo. Limonovo pecivo, ki ga tako radi pečemo v toplejšem delu leta, bo še bolj božansko z limonsko baziliko. Tu se naložba v to zelišče izkaže kot upravičena.

Limonovo pecivo

Za pekač premera približno 22 cm.

Testo

  • 5 jajc
  • 200 g sladkorja
  • 150 g zmehčanega masla
  • 100 g creme fraiche
  • 400 g moke
  • pol vrečke sode bikarbone ali pecilnega praška
  • pest listov limonske bazilike

Preliv

  • 2 limoni
  • 200 g sladkorja v prahu
  • beljak

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj, pripravimo model, presejemo moko.

2. Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo creme fraiche in moko, pomešano s sodo bikarbono. Čisto na koncu vmešamo nasekljane liste limonske bazilike in vse skupaj prelijemo v pekač.

3. Pečemo 55 minut.

4. Ko je pecivo pečeno in se hladi, pripravimo sirup za preliv. Eno limono ožamemo in sok pomešamo s sladkorjem v prahu ter beljakom. Mešamo toliko časa – lahko z metlico –, da dobimo precej gostljat preliv, sicer dodamo več sladkorja.

5. Drugo limono olupimo in narežemo na tanke kolut.

6. Ohlajeno pecivo premažemo s prelivom in okrasimo z limono, počakamo, da se preliv strdi, in narežemo.

Takole je izgledal košček našega kolača.
Priporočamo še: Tako iz cvetače naredimo testo za pico in še marsikaj zdravega

Fotografija: Getty Images, Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed