Odprta Kuhinja

Sladka bučna pita s kremnim sirom in hrustljavo slanino

Odpri galerijo
A+   A-
Za klasičen pekač za pite premera 24 cm.


Sestavine


Testo
- 150 g bele pšenične moke (tip 500)
- 80 g ajdove moke, 20 g ržene moke
- 60 g sladkorja v prahu, ščep soli
- 130 g masla, 40 g kisle smetane, rumenjak
Nadev
- 3 jajca, 600 g buče (olupljene in narezane na koščke)
- 70 g rjavega sladkorja, 60 g belega sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane (za stepanje)
- 10 g praška za puding z okusom burbonske vanilje
- 1/4 čž muškatnega oreščka, 1/2 čž cimeta, 2/3 čž klinčkov, 1/2 čž limonine lupinice, 1/5 čž kardamoma
- 200 g kremnega sira, 2 dl sladke smetane (za stepanje)
- 30 g sladkorja v prahu, 5 dag dimljene slanine

Priprava


1. Premešamo suhe sestavine za testo (moka, sladkor, sol). Dodamo narezano hladno maslo. S hladnimi rokami sestavine na hitro povežemo.

2. Dodamo še kislo smetano in razžvrkljan rumenjak. Zgnetemo testo in ga oblikujemo v kroglo. Postavimo ga v hladilnik.

3. Bučo skuhamo do mehkega (15–20 minut). Dobro odcedimo.

4. Jajca z električnim mešalnikom gosto stepemo, vmes postopoma dodajamo sladkor.

5. Dodamo rjavi sladkor in sladko smetano. Premešamo. Dodamo še kuhano bučo, puding in vse začimbe. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, da nastane enotna zmes.

6. Testo vzamemo iz hladilnika in ga med dvema plastema papirja za peko razvaljamo v krog s premerom 30–32 cm.

7. Odstranimo zgornjo plast papirja za peko in testo s pomočjo spodnjega prenesemo na z maslom pomaščen pekač.

8. Testo pritisnemo po dnu in obodu pekača. Potem ga prepikamo z vilicami. Vlijemo bučni nadev in ga lepo poravnamo.

9. Na spodnji rešetki v pečici pečemo 45–55 minut pri 175–180 stopin­jah.

10. Ohlajeno okrasimo s kremnim sirom, zmešanim s sladko smetano in sladkorjem, in popečeno panceto.
Priporočamo: To so največji kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2019

Recept in fotografija: Tamara Ružić
Datum Objave: 27.11.2018 ob 14:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: