Sladke kutine s cimetom in smetano

Preden mošt vino postane.

Sestavine

– 4 srednje velike kutine
– 500 ml sladkega vinskega mošta
– 2 žlici rjavega sladkorja, 2 paličici cimeta
– žlička nageljnovih žbic, 100 g masla, 3 žlice medu
– 200 ml stepene sladke smetane

Priprava

1. V večjo posodo vlijemo mošt, dodamo sladkor in začimbe. Počasi segrevamo.

2. Kutine olupimo, prerežemo na polovico in izdolbemo peške. Polovičke položimo v mošt in pokrito kuhamo 30 do 40 minut oz. toliko časa, da ko v kutino zapičimo leseno špilo, čutimo, da je mehka.

3. Ko so kutine kuhane, v ponvici stopimo maslo in počakamo, da se začne peniti, dodamo med in v ponvico preložimo kutine. Pečemo jih vsaj 3–4 minute oziroma toliko, da med začne karamelizirati in se kutine zlato rjavo obarvajo.

4. V skodelico ali globok krožnik preložimo popečene kutine.

5. Preostanku masla in meda dodamo nekaj žlic mošta, v katerem so se kuhale kutine, in pomešamo, da se omaka lepo zgosti.

6. Toplo omako prelijemo čez kutine in postrežemo s stepeno sladko smetano.

Namig: Nekaj odišavljenega mošta bo gotovo ostalo. Zamrznite ga in ob kakšni priložnosti ponudite s kozarcem penine.

Recepti in besedilo: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografije: jagababa.si

Preberite še: Trije triki Marthe Stewart, s katerimi bo lupljenje kostanja lažje

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.