Odprta Kuhinja

Slasten česnov kruh

Odpri galerijo
A+   A-
Take recepte preprosto obožujemo. Za dvakratno peko! Iz nove knjige Jamieja Oliverja – Skupaj.


Namig: »Recept sem napisal za 12 oseb, ker je takšno količino testa lažje obdelati. Zato rad naredim dva pekača kruha in enega vržem v zamrzovalnik, da ga po potrebi spečem kdaj drugič – poskusite, ne bo vam žal.«

In kako z drugim delom? »Drugi pekač česnovih kruhkov pustimo vzhajati 45 minut, nato pa pokrijemo in zamrznemo za drugič. Še zamrznjene damo v pečico in pečemo 25 minut.«
Več o knjigi: Skupaj: Jamie Oliver ve, da ima ta beseda posebno mesto

Česnov kruh



  • zavojček suhega kvasa

  • 500 g ostre moke, nekaj dodatne za pomokanje

  • 50 g belega ali polnozrnatega kruha

  • velik šop peteršilja (60 g)

  • 3 stroki česna

  • 1 limona

  • 200 g lahkega kremnega sira


Priprava


1. Dan prej (ali celo na dan postrežbe): v veliko skledo nalijemo 325 ml mlačne vode. Dodamo kvas in mešamo z vilicami 2 minuti. V skledo nato dodamo moko in ščepec soli ter mešamo z vilicami, dokler jih ne moremo več premikati.

2. Testo nato s pregnetemo v kroglo, po potrebi dodamo še moke, da se ne oprijema prstov. Prestavimo ga na pomokano delovno površino in gnetemo 5 minut, da postane prožno in gladko. Oblikujemo ga v kroglo, položimo v naoljeno skledo, pokrijemo s čisto vlažno krpo in postavimo na toplo za uro ali dokler ne naraste na dvojno količino.

3. Medtem kruh natrgamo v stoječi mešalnik in sesekljamo v drobtine. Dva pekača velikosti 20 × 30 cm premažemo z oljem, nato pa ju enakomerno posujemo z drobtinami.

4. Peteršiljeve liste natrgamo v stoječi mešalnik. Olupimo in dodamo česen ter zmeljemo v gladko pasto. V mešalnik iztisnemo limonov sok, dodamo kremni sir in spet zmešamo v gladko pasto, na koncu pa še pokusimo, prilagodimo in začinimo do popolnosti.

5. Iz testa iztisnemo zrak tako, da ga udarimo s pestjo, nato pa razdelimo na dva dela. Vsak kos posebej razvlečemo na naoljeni površini na velikost 30 × 50 cm. Testo premažemo s polovico paste, ob daljši stranici, ki je najbolj oddaljena od nas, pa pustimo 5 cm roba. Zdaj počasi zvijemo testo v dolgo rulado, tako da začnemo zvijati pri sebi. Z ostrim nožem jo narežemo na 18 rezin in jih zložimo v pekač precej blizu skupaj s prerezano stranjo navzgor. Pokrijemo in damo v hladilnik, da vzhajajo čez noč (ali 45 minut oziroma dokler ne narastejo na dvojno količino, če jih delamo na dan postrežbe).

6. Na dan postrežbe: pečico segrejemo na 220 stopinj. Odkrijemo in pečemo na vrhnji rešetki 20 minut ali dokler kruhki ne dobijo zlato rjave barve. Tik pred postrežbo jih pokapamo z malce ekstra deviškega oljčnega olja.
Priporočamo še: Bele biskvitne kocke z bezgovo kremo in jagodami (VIDEO)

Fotografija: Paul Stuart in David Loftus/iz knjige Skupaj
Knjiga je v izvirniku izšla pri založbi Michael Joseph/Penguin Random House, v Sloveniji pri Mladinski knjigi Založbi.
Datum Objave: 20.6.2022 ob 19:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: