Slastno jogurtovo pecivo

Ali ni tolažeča ta preprostost? Kdo še ni delal jogurtovega peciva, pri katerem sestavine odmerjamo kar z lončki.

Priprava: 5–10 minut, čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

  • lonček naravnega jogurta
  • 3 lončki moke, 1–1,5 lončka sladkorja
  • 1/2 lončka olja ali raztopljenega masla
  • 2 jajci
  • vrečka pecilnega praška
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • dodatki: oreščki, suho sadje (rozine, brusnice, datlji), kandirano sadje, koščki čokolade ipd.

Priprava

1. Najprej vklopimo pečico na 180 stopinj in namastimo pekač, najbolje višji pravokoten, v katerem smemo rezati pecivo na kocke.

2. V posodo damo jogurt, moko, sladkor, pecilni prašek, vaniljev sladkor, nato jajci in maščobo ter vse sestavine zmešamo v gladko, tekoče testo.

3. Nazadnje vmešamo še vse dodatke.

4. Testo pretresemo v pekač, poravnamo in postavimo v segreto pečico za 20–25 minut. Ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem.
Pecivo ponudimo po zelenjavni juhi, recimo brokolijevi.

Različica: Del moke nadomestimo z mletimi oreščki ali kokosovo moko, namesto dela ali vse bele moke pa izberemo polnozrnato pšenično ali pirino. Dodatki v jogurtovem pecivu so po lastni izbiri in glede na zaloge v domači shrambi.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed