Slivova »torta«

Zloženka iz 20 palačink.

Sestavine

– 500 ml mleka, 200 ml vode
– 500 g moke (mehke in ostre)
– 5 jajc
– žlička sladkorja, ščepec soli
– žlička olja
– maščoba za peko

Nadev in preliv
– 15 sliv
– žlica masla
– 6 žličk sladkorja (oz. odvisno od sladkorja v slivah)
– cimet
– 150 g domače goste smetane (ali creme fraiche)
– 200 ml mleka
– 150 ml smetane
– jajce

Priprava

1. Jajca razžvrkljamo, dodamo mleko in moko ter z električnim mešalnikom mešamo, počasi dodamo še vse druge sestavine, nato spečemo tanke palačinke na ponvi premera približno 26 cm.

2. Slivam odstranimo koščico in jih na maslu podušimo, dodamo sladkor in cimet. Ko se razpustijo, to je po približno 10 minutah, jih s paličnim mešalnikom zmeljemo in počakamo, da se malo ohladijo. Ohlajenim slivam primešamo smetano.

3. Pekač za peko tort premera 26 cm obložimo s peki papirjem in nanj položimo prvo palačinko. Namažemo jo z nadevom in tako ponavljamo do vrha oziroma toliko, da porabimo vse palačinke.

4. Jajce, mleko in smetano zmešamo, nato prelijemo »torto« in pečemo na 195 stopin­jah približno 30 minut.

5. Ko je tortica pečena, počakamo vsaj 10 minut, nato jo takoj prestavimo na krožnik.

6. Ponudimo ob vaniljevem sladoledu.

Fotografija: Eva Legiša

Preberite še: Tedenski jedilnik: hitra in slastna kosila
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed