Odprta Kuhinja

Slivovjek

Odpri galerijo
A+   A-
Za štiri krožnike.


Sestavine


- 500 g sliv
- 120 g fižola sivčka, najbolje svežega
- žlička soli
- lovorov list
- ščepec soli
- žlica sladkorja
- 4 žlice sladke smetane (najboljša je domača, gosta)

Priprava


1. Slive dobro operemo, jih razkoščičimo in kuhamo v osladkani vodi 20 minut. Vode naj bo le toliko, da so slive skoraj pokrite.

2. Polovico kuhanih sliv grobo nasekljamo, drugo polovico zmeljemo v sekljalniku. (Tako bomo jed zgostili, še vedno pa bomo imeli tudi nekaj koščkov sliv.) Oboje združimo.

3. V slani vodi, ki smo ji dodali lovorov list, posebej skuhamo fižol. Suh fižol se kuha 45 do 55 minut, če pa imamo mladega, ki še ni čisto posušen, bo kuhan že v pol ure.

4. Ko je fižol kuhan, vodo odlijemo in ga primešamo v posodo s slivami. Po okusu še malce solimo in sladkamo, vendar bodimo previdni, da kateri od okusov ne bi prevladal. Vse skupaj spet zavremo in razdelimo po krožnikih. Preden postrežemo, dodamo v vsak krožnik še žlico smetane. Juha je prijetno sladkastega okusa.
O receptu: »To jed so pripravljali na Bizeljskem, predvsem v jesenskem času, ko je bilo sliv v izobilju, mlad fižol v zrnju pa ravno dovolj zrel. To je bila tudi najboljša kombinacija. Če mladega fižola nimate, lahko skuhate dan prej namočen suh fižol. Če želite jed pripraviti na hitro, lahko uporabite pločevinko že kuhanega fižola. Prijateljica Cveta pravi, da so nekateri namesto sliv uporabili tudi jabolka. Včasih so to jed pogosto kuhali, saj so gospodinje morale nahraniti številno družino, odvisne pa so bile predvsem od tistega, kar je zraslo na vrtu.«

Preberite še: Kako naredimo domače rezance

Fotografija: Iz knjige Fižol
Datum Objave: 27.6.2018 ob 11:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: