Odprta Kuhinja

Slovenca, ki sta se z limonami podala na samostojno podjetniško pot

Odpri galerijo
A+   A-
Zakonca Šik sta začela izdelovati limonov liker, ki je v Italiji in svetu znan pod imenom limoncello; že kmalu načrtujeta predstavitev še limonovega soka.


»Moj mož Luka je potoval po Italiji, ki je vsem nam zelo blizu. Dostikrat je šel v Sorrento, ki je znan po ekološko pridelanih limonah, bil je na obali Amalfija. Prevzel ga je okus žgane pijače, ki jo v omenjenih predelih ponudijo po obroku. Domov se je vrnil z vrečo limon sorte sfusato amalfitano, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo. Bil je odločen, da bo pijačo poskusil izdelati sam. Prvi poskus ni bil uspešen,« pravi Kristina Šik in doda, da je družina doma na kmetiji nad Koprom, kjer so se generacije in z njo vred tudi nono naše sogovornice ukvarjale z vinogradništvom.

Točneje: limone v vročini niti niso zdržale niti dolge poti do Slovenije, zato prvega poskusa niti ni bilo. Ampak Luka Šik je bil odločen, da tudi sam naredi limončelo. »Poiskal je lokalnega dobavitelja z obale Amalfija in poskusil znova. Rezultat je bil spodbuden in domače zaloge so kmalu pošle ob glasnem odobravanju prijateljev in sorodnikov. Vmes je eksperimentiral tudi z različnimi tehnikami in sestavinami in končno prišel do pravega ravnovesja, ki daje Limoni Šik prepoznaven okus,« je družina na spletni strani, kjer je predstavila prvi slovenski limončelo, opisala pot do živahno rumene pijače.

Limonov liker sta predstavila na različnih kulinaričnih dogodkih.
Limonov liker sta predstavila na različnih kulinaričnih dogodkih.

Dve toni najboljših limon spremenita v liker


Luka Šik je pred tem delal v prodaji, Kristina je k limonam zaplula iz farmacevtskih voda. Liker, ki ju zdaj polno zaposluje, sta kupcem prvič ponudila predlani, v zadnjih letih pa sta obiskala številne gastronomske prireditve, na katerih sta predstavila živahno rumeno pijačo.

Zdaj do domačije v koprski vasi Pobegi redno potujejo ekološko pridelane limone, ki jih oberejo južno od Neaplja, to je na obali Amalfija, ter tudi tiste, ki so pridelane na Siciliji. Vsakokrat do zakoncev Šik pripotujeta dve toni in vsakič 18 ljudi dela 12 dni od jutra do večera, da vse sadeže natančno, z nožkom za lupljenje krompirja, olupijo. »Lupina mora biti tanka, v njej ne preveč bele podkožnice, kajti ta pogreni pijačo,« natančno ročno delo opiše Kristina Šik.

Za liker porabijo samo lupine, medtem ko preostanek sadeža nadaljuje svojo pot tako, da ta odpotuje do bližnjih restavracij oziroma slaščičarn, kjer limone spremenijo v sokove. In prav tu, v limonovem soku, je tudi naslednji izziv, na katerega se zakonca Šik že pripravljata. Sogovornica pojasni: »Združili bomo sok ekološko pridelanih limon iz Italije in jabolk, ekološko pridelanih v Sloveniji. Tako bomo Italijo prek Primorske povezali s Koroško.« Kot doda, imajo že zasnovano pesem, ki bo to unikatno pijačo pospremila na trg. Novi sok je s pesmijo vred torej pripravljen, zdaj na domačiji pri Kopru samo še čakajo vse potrebne papirje, da izdelek predstavijo kupcem.

Iz te pijače nastanejo tudi koktajli.
Iz te pijače nastanejo tudi koktajli.

Limončelo spritz


»Aprila letos mi je prijatelj, ki je somelllier in hkrati tudi velik poznavalec koktajlov in žganic, prvič pripravil to pijačo. Hitro je postala pravi hit tudi na Odprti kuhni na Pogačarjevem trgu, kjer imamo vsakokrat svojo stojnico,« pojasni Kristina Šik. Ker koktajl vsebuje alkohol, je seveda primeren zgolj za polnoletne, pri čemer naj opozorimo še na zmernost.

Sestavine so za 1 osebo.

  • 0,3 dl limonija (limončelo)

  • približno 1 dl penečega se vina (prosecco, lahko tudi cava)

  • brizg mineralne vode

  • sok polovice limone

  • list mete

  • veliko ledu


1. Kozarec nekako do polovice napolnimo z ledom.

2. K ledu nalijemo peneče se vino, dodamo limoni (torej: limonov liker), prilijemo še mineralno vodo in sok polovice limone.

3. Dodamo list sveže mete, ki smo ga plosknili, da so se sprostili sokovi. Pomešamo in postrežemo.
Priporočamo še: 7 predlogov Bineta Volčiča, kje jesti, kaj piti in nakupiti na Goričkem

Fotografije: Arhiv Limoni Šik
Datum Objave: 19.7.2023 ob 15:07

Več iz te teme:

limonelimoncelloLimoni

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.