Smukavc: iznajdljiva jed idrijsko-cerkljanske regije

Smukavc je značilna idrijska jed iz zelja, ohrovta in listov osmukane zelenjave (npr. listov brokolija, kolerabic). Pripravljajo ga kot juho, enolončnico. 

Tradicionalno ob tej preprosti jedi ponudijo idrijsko habanco, zeljševko ali po juhi šmorn oziroma jabolčni zavitek. Pojavi pa se tudi drugod na Primorskem in Notranjskem, kjer pripravljajo smukavc kot gosto prilogo.

Priprava: 15 minut; čas kuhanja: 45 minut.

Sestavine

– pol zeljne glave
– pol glave ohrovta
– 3–4 krompirji
– malo masti z ocvirki
– 3–4 veliki stroki česna
– 1–2 kranjski klobasi
– sol

Priprava

1. Zelje in ohrovt očistimo in narežemo malenkost debelejše kot za zeljnato solato. Vse stresemo v lonec.

2. Posebej zavremo približno liter vode in s kropom poparimo narezano zelenjavo v loncu. Premešamo, nato vodo previdno odlijemo. Zelenjavo vrnemo v lonec, dodamo klobase in zalijemo s toliko sveže vode, da so listi vsi pokriti. Zavremo in nad šibkim ognjem kuhamo 20 minut.

3. Medtem olupimo krompir, ga narežemo, damo v lonec, rahlo solimo in posebej skuhamo do mehkega. Kuhan krompir pretlačimo skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Nato ga dodamo h kuhanemu zelju in pustimo, da vse skupaj malo prevre.

4. Česen očistimo in sesekljamo ali stremo.

5. Pravi okus da smukavcu zabela. Na olju, masti ali ocvirkih popražimo česen. Glede na to, koliko je juha, ki smo jo skuhali, gosta, lahko k popraženemu česnu dodamo še 2 ali 3 žlice moke in vse skupaj vlijemo v juho. Posolimo in na majhnem ognju kuhamo še 5 minut.

6. Postrežemo z narezano klobaso.

Naredimo vnaprej: Seveda, zelo priporočam.
Preberite še: Rženi hlebec: kruh, ki dolgo ostane svež

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana