Sočen rožičev biskvit na lončke

 

To je tisto pecivo, ki so nam ga delale že babice. Je izjemno sočno, saj mu dodamo naribana jabolka, po vrhu pa ga dopolnimo s kakavovim prelivom.

V letu, ko je Slovenija gastronomska regija Evrope, se dogodki, povezani s hrano in recepti, vrstijo vsepovsod. Tudi na Gorenjskem – večino muzejev so zavzele razstave, na tak ali drugačen način povezane s (pre)hrano, kulinarika pa se pojavlja tudi drugod, denimo v Mestni knjižnici Kranj. Tam bodo v prihodnjih dneh odprli razstavo o preteklosti kranjskih gostiln,  bili pa smo tudi na prvi tržnici receptov, ki je za dobro uro zavzela dvorano v prvem nadstropju. In prav tukaj smo našli zvezek Petre Puhar Kejžar, ki ga vestno ureja že od mladosti in iz njega prepisali ta krasen recept za rožičevo pecivo.

Imate tudi vi podobne zvezke s preverjenimi in najljubšimi recepti?

Prinesite svojega najljubšega …

Kaj pravzaprav je tržnica receptov? Kot so pojasnile knjižničarke, zbrane tisti večer, so se večkrat pogovarjale o receptih in tem, kako pripraviti to ali ono jed. Pa so se odločile, da k izmenjavi receptov povabijo še druge bralce, rekoč: »Prinesite svoj najljubši recept v poljubni obliki: ročno zapisan ali natisnjen, fotokopiran, na izrezku iz revije … Na tržnici ga lahko tudi poveste, ponazorite s pantomimo ali prinesete na pokušnjo. Če vas nanj veže še poseben spomin, bomo z veseljem napeli ušesa. Recepte bomo izmenjali, jih objavili na spletni strani ter zapisali vašo zgodbo, ki vam jo v spomin prikliče določena jed. Mi imamo recept za prijeten in sproščen dogodek, drugo boste prispevali vi.«

Tudi knjižničarke so prinesle svoje zbirke domačih receptov. Med njimi sta bila dva učbenika za gospodinjstvo, ki ju je prinesla Damjana Mustar. V preteklosti je na eni od osnovnih šol v kranjskem blokovskem naselju Planina in kasneje še v Stražišču učila gospodinjstvo in tako je bil eden od učbenikov tisti, iz katerega je ona učila kranjske otroke, iz drugega pa se je gospodinjskih spretnosti v osnovni šoli učila sama.

Drugo, zelo zanimivo zbirko domačih receptov je prinesla Petra Puhar Kejžar, ki je prav tako zaposlena v Mestni knjižnici Kranj. Njena zbirka je neverjetno natančno urejena – celo kazalo ima! In ne preseneča, da počasi že pripravlja čisto pravo kuharsko knjigo, v kateri bodo njeni recepti ter tisti, ki jih bodo v zbirko prispevali njeni prijatelji, znanci in drugi Kranjčani.

Zvezki z recepti so lahko tudi takšni – vestno urejeni in podobni čisto pravi kuharski knjigi.

Kranjske gostilne preteklosti

Sta se pa Petra Puhar Kejžar in Lucija Podbrežnik v preteklih dneh pod okriljem kranjske knjižnice še na en način ukvarjali s kulinariko, kajti raziskovali sta preteklost kranjskih gostiln. »Zanimivo je, da je imelo mesto v Prešernovem času 2000 prebivalcev in kar 40 gostiln, kar pomeni, da je na 50 prebivalcev prišla ena gostilna, kar je neverjetno,« je o gostilniški preteklosti gorenjske metropole povedala Petra Puhar Kejžar.

Kot je dodala, nova razstava omenja tiste gostilne, ki so obstajale pred 2. svetovno vojno. Le nekatere, kakih deset jih je, so se obdržale vse do danes, med njimi Gostilna Mayer sredi mesta, starodavna Gostilna Benedik v Stražišču ali pa, denimo, Gostilna Krištof na Primskovem, ki velja za eno najboljših v tem delu Slovenije in ji je Michelinov vodnik tudi letos podelil dve priznanji: zeleno zvezdico za trajnostno usmeritev in še Michelinov krožnik.

Razstava z naslovom Dobro jesti, dobro piti v kranjskih gostilnah bo od 5. oktobra pa vse do konca leta na ogled v pritličju tukajšnje knjižnice, knjižica o razstavi pa bo izšla šele kasneje. Zakaj? Ker Petra Puhar Kejžar še vedno zbira utrinke, zgodbe in fotografije iz preteklosti kranjskega gostilniškega življenja.

Prihaja kmalu: razstava o preteklosti kranjskih gostiln, ki jo je več mesecev pripravljala Petra Puhar Kejžar.

Rožičev biskvit na lončke

Za 1 srednje velik pekač.

 • 4 jajca
 • 1 jogurtov lonček olja
 • 2 jogurtova lončka sladkorja
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • 1 jogurtov lonček rožičeve moke
 • 1 jogurtov lonček bele moke
 • 1 pecilni prašek
 • 4 naribana jabolka
 • 1 lonček rozin (ali še 1 naribano jabolko)
 • malo kakava
 • malo ruma

Preliv

 • 70 g margarine
 • 150 g sladkorja v prahu
 • 4 žlice kakava v prahu
 • malo mleka

In še

 • malo maščobe (za pekač)

Priprava

1. Rumenjake zmešamo s preostalimi sestavinami, nato v zmes previdno vmešamo sneg, narejen iz beljakov.

2. Zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo 30–40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

3. Nato pecivo vzamemo iz pečice ter prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na majhnem ognju raztopimo sestavine, navedene za preliv. Biti mora ustrezno gost, kar dosežemo z ravno pravšnjo količino mleka.

4. Pecivo ohladimo in razrežemo.

Priporočamo še: Odličen bananov kruh, ki je primeren tudi za popolne začetnike

Fotografije: Špela Ankele

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed