Sočne jabolčne rezine po preverjenem receptu
Odpri galerijo
A+ A-
Koroška Slovenka Daniela Pečnik je vsestranska ženska, ki ni samo someljejka za kruh, ampak tudi odlična kuharica. Na domači kmetiji nam je postregla sočne jabolčne rezine, ki jih je res enostavno pripraviti.
A preden gremo k receptu, še nekaj besed o kuharici: Danielo Pečnik smo pred nekaj tedni spoznali v Celovcu – na stojnici kmetije Tomažej, ki jo vodi z Marianom Tomažejem, je kupce poleg pisane zelenjave pozdravil še ogromen, desetkilogramski hlebec kmečkega kruha.
Tega je Daniela Pečnik iz moke, ki je bila pridelana in zmleta pri njih doma, spekla sama. Več o unikatni kmetiji si lahko preberete v intervjuju, spodaj pa sledi recept za krasne jabolčne rezine, ki nam jih je Daniela postregla, ko smo jo obiskali na obrobju Strpne vasi pri Šmihelu nad Pliberkom.
Jabolčne rezine
Za pekač, velik približno 27 cm x 38 cm. Pripravimo še kos papirja za peko.
Testo
- 150 g sladkorja
- 6 rumenjakov
- 6 beljakov
- 1/8 l vode
- 1/8 l olja
- 100 g mletih orehov ali lešnikov
- 160 g pirine moke
- pol žličke pecilnega praška
Jabolčni nadev
- 750–1000 g jabolk
- žlica masla
- sok 1 limone
- 3 žlice sladkorja
- 400 ml jabolčnega soka
- vrečka praška za vaniljev puding
- 3 listi želatine
- malo cimeta
Vrhnja plast
- 500 ml smetane
- malo cimeta
Priprava
1. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. V rumenjakovo zmes počasi dolivamo vodo in olje in dobro stepemo. Vmešamo še moko, pecilni prašek in mlete orehe. Nazadnje z občutkom primešamo beljakov sneg.
2. Testo razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija, do zlato rumene barve. Ohladimo.
3. Jabolčni nadev pripravimo tako, da v posodi raztopimo maslo. Dodamo limonov sok, olupljena in drobno narezana jabolka, sladkor in cimet. Jabolka podušimo. Prašek za vaniljev puding zmešamo z jabolčnim sokom. Liste želatine zmehčamo po navodilu. Jabolčni sok z vaniljevim pudingom prilijemo k dušenim jabolkom, dodamo tudi liste želatine.
4. Ko se jabolčna masa zgosti, jo namažemo na pečeno pecivo. Pustimo, da se dobro ohladi.
5. Ohlajeno premažemo s stepeno sladko smetano in okrasimo z mletim cimetom.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: juhe in enolončnice
Datum Objave: 20.11.2022 ob 17:11