Solata iz bučk in sira

Solata iz prvih, najbolj slastnih bučk.

Priprava: 15 minut.

Sestavine

– 3 zelene bučke 
– 150 g poltrdega sira 
– sol, poper, olje, žlička kisa
– strok česna ali po okusu 

Priprava

1. V lonec nalijemo za 3 prste vode, jo rahlo solimo in zavremo.

2. Bučke narežemo na paličice in jih stresemo v krop za 2 minuti, da se malce zmehčajo. Takoj jih odcedimo in čim prej ohladimo, najbolje na kockah ledu. Ohlajene stresemo v solatno skledo.

3. Sir narežemo na paličice, podobno kakor bučke, in dodamo k ohlajenim bučkam. Zdaj vse skupaj narahlo solimo, popramo, prelijemo z oljem, kisom in previdno premešamo. Po okusu dodamo še sesekljan strok česna.

4. Ponudimo ob pečenih čevapčičih ali podobnem mesu z žara ali ponve.

Različica: Za to solato lahko bučke popečete namesto blanširate. Najprej jih popecite na suho v ponvi, s tem jih segrejete in malo zmehčate, in dodajte žlico olja šele tik pred koncem. Povsem zmehčate jih tako, da pečene preložite na krožnik in pokrijete za 5 minut. Nato ohladite, dodajte sir in druge sestavine za solato.
Koristen nasvet: Vodo, v kateri ste blanširali trakove bučk, uporabite kot blago jušno osnovo za petkovo rižoto. Pazite, da so bučke res ohlajene, preden jim dodate sir, sicer se bo na njih stopil.
Naredimo vnaprej: Solata je še boljša, če malo postoji, zato jo lahko pripravite vnaprej in shranite v hladilniku.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še:  Slastna panakota s sivko
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana