
Popolna poletna solata, pripravljena v le petih minutah.
Sestavine
– četrtina manjše lubenice
– 100 g sira feta ali podobnega sira iz slanice
– ščep soli, oljčno olje, sok pol limone
– listi sveže mete
Priprava
1. Lubenico olupimo, odstranimo večji del semenja in sredico narežemo na kocke. Previdno stresemo v solatno skledo.
2. Sir prav tako narežemo na kocke in dodamo k lubenici. Sem in tja potresemo še z lističi mete.
3. Posebej zmešamo sok pol limone, oljčno olje, sol in s tem prelijemo sestavine v skledi.
4. Osvežilno solato takoj ponudimo kot predjed. Po njej gredo na mizo zdrobovi kroketi in solata iz stročjega fižola s koruzo.
Različica: Dodamo še narezane izkoščičene temne oljke in na tanke lističe narezano rdečo čebulo, brez težav tudi svežo rukolo. Posebno okusna je solata, če jo potresete z lupinico eko limone.
Nasvet: Okus solate je močno odvisen od kakovosti sira. Tisti siri iz pravih krajev so res bolj pristnega okusa.
Ali ste vedeli: Da so semena lubenice pravzaprav zelo hranilna? Vsebujejo zgledno količino železa, magnezija ter mono- in polinenasičenih maščobnih kislin. Kalorična vrednost pesti praženih semen je zanemarljiva v primerjavi s pestjo krompirjevega čipsa, ki ga pojemo pravzaprav mimogrede. Semena, pravijo na spletu, pečemo 15 minut v pečici pri 160 stopinjah, da postanejo hrustljava in aromatična, jih pražimo v ponvi, uporabljamo pa kot prigrizek, dodatek kruhu ali kosmičem za zajtrk.
Foto: Krištof Koman