Solata s hobotnico in krompirjem

Lahkoten obrok za štiri do šest jedcev. Tako hobotnica ne bo postala trda!

Izbor Mateje Delakorda.

Sestavine

– 1 kg očiščene hobotnice
– lupinica 1 pomaranče in 1 limone
– žlica poprovih zrn, popraženih in zdrobljenih v možnarju
– lovorov list
– vejica rožmarina
– 1 bela čebula, razpolovljena
– 250 ml suhega belega vina
– 500 g mladega krompirja
– oljčno olje
– 3 žlice limonovega soka
– šopek peteršilja
– oljke, sol in poper

Priprava

1. Hobotnico, lupinico agrumov, poper, lovor, rožmarin, čebulo in vino damo v velik lonec in na srednji temperaturi kuhamo dve do tri minute, da začne hobotnica oddajati lastno tekočino. Pokrijemo in kuhamo pri­bližno 45 minut, da postane meso tako mehko, da vanj z lahkoto zapičimo vilice. Takrat lonec odmaknemo z ognja, hobotnico pa pustimo, da se ohladi v lastni tekočini (ne prestavljamo je iz lonca). Ohlajeno narežemo na 2,5 cm velike kose.

2. Krompir skuhamo, malce ohladimo in narežemo na kocke v lepo skledo ali na servirni krožnik. Najbolje, da so podobne velikosti kot kosi hobotnice.

3. Pripravimo polivko, tako da zmešamo oljčno olje (priporoča se 150 ml), limonov sok, sesekljan peteršilj in poper. Prelijemo jo na krompir, ko je ta še topel, nato dodamo hobotnico in oljke. Po potrebi prilijemo še malo oljčnega olja in solimo.

Namig: Solati lahko primešamo tudi drugo sezonsko zelenjavo, npr. stročji fižol, narezan češnjev paradižnik …

Fotografija: Getty images

Preberite še: Tople breskve z vaniljevim sladoledom
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana