Solata s korenjem, mlado čebulo in tunino

Z aromatičnim balzamičnim kisom.

Priprava: 20 minut.

Sestavine

– 100 g drobnih testenin (metuljčki, polžki ipd.)
– 2 korenčka
– 2 mladi čebulici
– 4 žlice balzamičnega kisa
– 2 pločevinki tunine v oljčnem olju
– olje za zabelo po potrebi
– sol, poper

Priprava

1. V loncu zavremo vodo, jo solimo in v krop stresemo testenine. Skuhamo jih na zob po navodilih na embalaži, nato odcedimo, prelijemo s tekočo hladno vodo, da se hitreje ohladijo in odstranimo škrob.

2. Pretresemo v solatno skledo in ohladimo.

3. Medtem korenčka ostrgamo in grobo naribamo. Mladi čebulici narežemo na tanke rezine. Vse damo v skledo k ohlajenim testeninam.

4. Dodamo še tunino iz pločevinke; po presoji odlijemo odvečno olje. Sestavine v skledi dobrohotno prelijemo z blagim balzamičnim kisom, popramo in solimo po potrebi, dobro premešamo in ponudimo s kruhom po gosti grahovi juhi s pehtranom.

Nasvet: Tunina v pločevinki je lahko izvrstne kakovosti ali zelo slabe. Največkrat je cena dober pokazatelj kakovosti.
Namig: Izberite tunino v oljčnem olju, najbolje deviškem, ne cenejše v neimenovanem »rastlinskem« olju. V prvem primeru lahko olje iz pločevinke uporabite namesto zabele.
Naredimo vnaprej: Takšno solato brez težav pripravite vnaprej. Primerna je tudi kot solata na pikniku.
Priporočamo še: Božanski arancini

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana