Solata s kvinojo

Nenavaden okus odlične solate. Tokrat iz svežih marelic.

Priprava: 20 minut.

Sestavine

– skodelica vode ali jušne osnove
– skodelica kvinoje
– veliko steblo zelene
– večja čebula
– 6–8 svežih marelic
– 2 žlici medu
– sok manjše limone
– 4 žlice oljčnega olja
– pest oreščkov ali bučnih semen
– sol, poper

Priprava

1. V kozico nalijemo vodo ali jušno osnovo, jo solimo, zavremo in v krop stresemo oplaknjeno kvinojo. Nad šibkim ognjem jo kuhamo približno 10 minut oz. dokler ne popije vse vode.

2. Prestavimo v solatno skledo, da se nekoliko ohladi. Medtem najprej narežemo marelice, čebulo, zeleno in vse dodatke stresemo h kvinoji.

3. Posebej naredimo preliv iz olja, limonovega soka, medu in z njim prelijemo sestavine v skledi. Dobro premešamo in ponudimo še mlačno ali povsem ohlajeno po špinačni juhi ob pečenem svinjskem zrezku.

Koristen nasvet: Za to solato uporabite zrele marelice s polnim okusom, vendar še vedno dokaj čvrste, da jih lahko narežete na koščke. Različica: Bučnice nadomestite z oreščki po izbiri.
Naredimo vnaprej: Če skuhate kvinojo dan prej in ohlajeno shranite v hladilniku, je ta hranljiva solata pripravljena na en dva tri. Se razume, brez težav jo pripravite tudi vnaprej.
Ali ste vedeli: Zrno kvinoje vsebuje na površini saponine, s katerimi se rastlina v času rasti brani pred škodljivci. Za človeka saponini v normalnih količinah niso pretirano škodljivi, le občutljivejši imajo lahko prebavne in dihalne težave, ob v stiku s sluznico oči pa dražeč občutek. Bolj kot to je zaradi saponinov moteč njen grenki in zelo neprijetni okus. Zato kvinojo pred kuhanjem vedno dobro oplaknite na rešetu, da odstranite večino saponinov. Ste se ob besedi saponini spomnili na milo (it. sapone, hrv. sapun)? Seveda, vodo s saponini lahko uporabite za pomivanje posode.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana