Solata z endivijo, popečenimi kockami buče in slanine ter praženimi bučnicami

Odlična in hranljiva zimska solata.

Priprava: 10 minut.

Sestavine

– manjša endivija
– 200 g mesa buče z oranžnim mesom (npr. hokaido, muškatna buča)
– 75 g slanine
– 3 pesti bučnih semen
– sol, poper
– žlička gorčice
– olje, kis

Priprava

1. Solato očistimo in narežemo ter stresemo v solatno skledo.

2. Slanino narežemo na kocke, bučo olupimo in prav tako narežemo na kocke. Oboje stresemo v dobro ponev in pristavimo.

3. Nad močnim ognjem začnemo peči, pri čemer se slanina raztaplja, postaja hrustljava, kocke buče se mehčajo in malce karamelizirajo. Pečemo približno 5 minut, nato v ponev stresemo še bučnice in jih pražimo toliko časa, da začnejo pokati. Takoj odstavimo, minuto hladimo in nato vse stresemo na solato v skledi. Narahlo premešamo.

4. Posebej v posodici sestavimo preliv, in sicer zmešamo olje, kis, sol, poper in gorčico. S tem prelijemo solato, premešamo in takoj ponudimo s kosom kruha ob pečenem puranjem zrezku.

Opomba: Ta solata zahteva malce več kisa; izberite kakšnega res dobrega okusa. Tudi pri olju se lahko poigrate in recimo malo bučnega olja pomešate s svetlim rastlinskim oljem po izbiri. Lešnikovo olje je v tej solati res za prste obliznit.
Naredimo vnaprej: Očistite solato, narežite slanino, bučo.
Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografja: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana