Solata z zeleno, korenjem in jabolki
A+ A-
Če ne veste, kako uporabiti dišečo zeleno ...
Priprava: 10 minut; počitek: 10 minut.
Sestavine
- pol večje gomoljne zelene
- 2 korenčka
- 2–3 jabolka
- lonček kisle smetane (180 g)
- 1–2 žlici gorčice
- 3 žlice kisa (ali po okusu)
- sol, poper
- bazilika
Priprava
1. Zeleno olupimo in drobno naribamo. Prav tako v solatno skledo naribamo korenje.
2. Posebej pripravimo polivko iz kisle smetane, gorčice, kisa, soli, popra in malo vode in z njo prelijemo zelenjavo v skledi. Dobro premešamo.
3. Zdaj očistimo še jabolka, jih olupimo, drobno naribamo in takoj vmešamo med druge sestavine, da ne porjavijo. Skledo pokrijemo in shranimo na hladno za 10 minut, da se okusi pomešajo in okrepijo.
4. Nazadnje solato odišavimo z nekaj lističi bazilike, če jih še kje dobimo, in ponudimo po špinačni juhi ob polpetah iz ajdove kaše.
Različica: Solata se v hladilniku obdrži tudi naslednji dan. Za lepši videz in dodatek vitaminov v solato dodajte sesekljan peteršilj, drobnjak, kalčke, za pikantnejši okus mlado čebulo, redkvice ali nariban hren.
Ali ste vedeli: Zelena spodbuja izločanje vode, zato zdravilno deluje na vse organe, povezane z izločanjem vode. Najbolje deluje sveža (v solati, smutijih, kot sveže stisnjen sok). Zaradi močnega okusa jo največkrat izboljšamo s korenčkom, zeljem, kakor tu v solati.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poizkusite še: Trufelčki iz rdeče pese in avokada
Datum Objave: 5.11.2017 ob 08:11