Špageti v paradižnikovi omaki s sardelami in kaprami

Morski pozdrav.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– 600 g svežih celih sardel ali 500 g zamrznjenih očiščenih
– 2 žlici moke, 2 pločevinki vloženega paradižnika
– 3 žlice vloženih kaper, sol, olje
– 500 g špagetov

Priprava

1. Zamrznjene sardele odtalimo, sveže pa očistimo (odstranimo glave, drobovino, luske), oplaknemo v slani vodi, osušimo in povaljamo v moki.

2. V širšo in višjo ponev nalijemo olje, segrejemo in v njem na hitro opečemo pomokane sardele. Prestavimo na krožnik in malo ohladimo.

3. V isto ponev zlijemo pretlačene pelate in jih nekoliko ogrejemo.

4. Medtem v večji lonec nalijemo vodo, jo solimo, pristavimo in v kropu skuhamo špagete na zob.

5. Ko se špageti kuhajo, sardelam s prsti odstranimo hrbtenico in rep ter meso le na grobo razkosamo.

6. V omako damo oplaknjene kapre, meso sardel, previdno solimo, in nazadnje kuhane špagete. Premešamo in takoj postrežemo z zeljno solato s česnom.

Nasvet: Pri čiščenju svežih sardel uporabite rokavice za enkratno uporabo. Tako vam prsti ne bodo zaudarjali še nekaj ur.
Različica: Dodajte še oljke, zelene ali črne.
Naredimo vnaprej: Sardele specite že dan prej. Ohlajene očistite, razkosajte in meso prihranite v hladilniku. Pravzaprav, omako v celoti lahko skuhate že dan prej. Hm, tudi testenine, če smo povsem natančni. V ta namen naj bodo skuhane napol, hitro ohlajene in potem samo ogrete v pogreti omaki.
Namig: Skuhajte za polovico več špagetov, da jih bo dovolj še za jutrišnjo jed. Če vam ostane kaj omake, jo prav tako prihranite za jutri. Jasno, namesto špagetov lahko uporabite metuljčke, svedrčke, polžke …

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Žafranova rižota

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana