Špargljeva juha

Gosta špargljeva juha je lahko samostojen obrok za večerjo (v tem primeru je bo dovolj za dve večji porciji) ali predjed pri kosilu (štiri manjše porcije).

Šparglji res slovijo kot tako rekoč prva sezonska zelenjava, a veliko pogosteje so na jedilniku divji, ki jih v trgovinah ne dobimo, jih je pa veliko v primorskih gozdovih. Midva se sicer veliko bolj navdušujeva nad svežimi zelišči, ki so na vrtu zdaj prav bohotna, mlado špinačo, zimsko solato in prvim rezom radiča. V trgovinah pa se že dobi tudi prvo mlado zelje, ki ga obožujeva.

Divji šparglji gredo že proti koncu, vrhunec sezone je bil pred dvema, tremi tedni, letos smo jih res veliko nabrali in pojedli. Ni potrebe po vzvišenosti nad zelenjavo, vsaka je po svoje dobra in ima svoj namen v kuhinji. Srečo imava, da lahko dobiva tudi domače gojene šparglje, ki so odlični. Rada jih pripraviva v juhi ali pražene kot prilogo. Najboljši pa so oviti v rezino pršuta in popečeni!

V naši družini najbolj pogosto in običajno pripravimo divje šparglje tako, da jih preprosto skuhamo na vodi, odcedimo in ohladimo ter nato zabelimo kot solato, navadno s prilogo trdo kuhanega jajca. Lahko se uporabijo še na druge načine, npr. v frtalji, rižoti, testeninah, tudi v juhi.

Za 2–4 obroke.

Sestavine

– 1 čebula
– 3 stroki česna
– oljčno olje
– 500 g zelenih špargljev
– šopek peteršilja
– sok pol limone
– 600 ml zelenjavne jušne osnove
– sol, poper
– 2 rezini starega kruha
– sojina smetana za kuhanje

Priprava

1. Špargljem odrežemo trde konce, nato jih operemo. Stebla razrežemo na kolobarje, vršičke prihranimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Sesekljamo tudi peteršilj.

2. V loncu segrejemo žlico olja in popražimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo česen in stebla špargljev. Minutko podušimo, nato zalijemo z jušno osnovo in dodamo peteršilj.

3. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 15–20 minut, da se zelenjava zmehča.

4. Ta čas narežemo kruhove rezine na kocke in jih v ponvi na suho popražimo, da zlato porjavijo. Popečene kruhove kocke vzamemo iz ponve in damo na stran.

5. V ponev nalijemo žlico oljčnega olja in nanj stresemo špargljeve vršiščke. Začinimo s soljo in poprom po okusu ter šparglje popražimo, da se omehčajo in potemnijo. Ko so pečeni, jih vzamemo iz ponve in damo na stran.

6. V kuhano juho prilijemo še sok pol limone, nato pa jo do gladkega pretlačimo (lahko s paličnim mešalnikom ali v zmogljivem mešalniku).

7. Juho postrežemo na krožnike ali v globoke skodelice. Po njej nakapamo rastlinsko smetano, dodamo pražene špargljeve vršičke in nekaj kock popečenega kruha. Preden postrežemo, pokapamo še z oljčnim oljem.

Fotografija in recept: Vibrant plate
Preverite še: Pečen krompirček v srajčki
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed