Špargljeva solata s kozjim sirom

Z zelenimi je zares slastna.

Priprava: 10 minut.

Sestavine

– 5 svežih špargljev
– sol, oljčno olje
– limonov sok
– 100 g trdega kozjega sira

Priprava

1. Vršičke špargljev prihranimo, stebla pa narežemo na manjše kose. Te res na kratko blanširamo v vroči vodi in takoj ohladimo.

2. Ohlajene stresemo v solatno skledo, jim dodamo vršičke in rahlo solimo.

3. Dodamo nadrobljen ali narezan kozji sir, vse pa prelijemo z oljčnim oljem in limonovim sokom.

4. Premešamo in ponudimo po korenčkovi juhi ob pečenem fileju postrvi s kuhanim krompirjem in blitvo.

Različica: Namesto kozjega sira vzemite katerikoli drug sir. Čeprav, kozji se res lepo ujame s šparglji …
Koristen nasvet: Šparglji vsebujejo veliko folne kisline, ki je občutljiva na toploto. Zato jih je najbolje kar največ pojesti surove (ste jih kdaj že pokusili?) ali jih res na kratko skuhati/blanširati/sopariti, se pravi, 2 minuti toplotne obdelave je zares povsem dovolj za sveže šparglje.
Menda veste: Da so najboljši šparglji sveže nabrani šparglji? Prepoznate jih po tem, da so čvrsti in pokončni. Če noht narahlo zarijete v prerezano steblo, mora biti špargelj sočen in to storite povsem zlahka. Že pri nekaj dni starih ne bo šlo (tako preprosto). Starejši ko so šparglji, več olesenelega dela stebla imajo in večji del boste morali olupiti ali celo zavreči. Pri pravkar obranih ni nikakršnega ostanka.
Naredimo vnaprej: Lahko, brez težav.
Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed