Špargljevi žepki s sirom in slanino

Zelo uživaško, pa hkrati zelo preprosto!

Letošnja pomlad se je začela počasi in zato nas navdaja kar resno upanje, da se bo sezona te skrajno koristne, zdrave in posebne zelenjave zavlekla dolgo v rano poletje. V tednu, ki prihaja, vam postrežemo s še več zabavnimi idejami, začnimo pa s priljubljenim prigrizkom: šparglji, ki se med peko v testu prepojijo z okusi slanine, sira in pesta.

Špargljevi žepki

  • listnato kvašeno testo (kar kupljeno, razvaljano)
  • 18 zelenih špargljev
  • 6 rezin sira ali riban sir
  • 6 rezin rolane slanine (lahko izpustite)
  • 6 žlic pesta (iz špargljev, lahko tudi iz rukole ali čemaža)
  • sol
  • rumenjak

Priprava

1. Pečico vključimo na 195 stopinj Celzija.

2. Šparglje očistimo: odlomimo lesen del, nato jih operemo pod vodo in solimo.

3. Testo razrežemo na 6 enakih delov, nato na vsakega položimo slanino, riban sir, 3 šparglje in zvrhano žličko pesta.

4. Žepek na vrhu spnemo s prsti, stisnemo testo, kjer se stika, da se žepki ne bodo odpirali.

5. Razžvrkljamo rumenjak in premažemo žepke, zelo rahlo potresemo s soljo in postavimo v pečico za 25–30 minut.

6. Zadnje minute peke vključimo ventilator, da se žepki zlato zapečejo do konca.

Priporočamo še: 5 pravil za pripravo dobrega bezgovega sirupa
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed