Soparjeni šparglji in mladi korenček z domačim kečapom iz posebne sestavine

Nežni oranžni korenčki zahtevajo previdno in kratko kuhanje, najbolje v sopari, le tako so res nekaj posebnega. Delikatesa zgodnjega poletja.

Velik šopek mladega korenčka je venel v hladilniku, dokler se nisem domislila, kako ga lahko pripravim.  Tako nežno jed bi bilo škoda skuhati kako drugače kot v sopari, saj tako ohrani čvrstost in hranilnost. Soparjene šparglje z mladim korenčkom prelijemo s polivko, ki je še slajša in jed čudovito zaokroži. Presenetil vas bo nekakšen kečap in jagod goji.

Soparnik je dobra naložba

Soparilnik je kuhinjska oprema, ki ni nujna, marsikdo ga sploh nima. Prav škoda. Določene stvari so le v soparilniku res okusne, recimo brokoli. Jaz sem ga sicer kupila zaradi lososa – ja, eno obdobje mojega življenja je bilo ribo-vegetarijansko. Ne bi vas želela navduševati nad tem, ampak tako sem takrat razmišljala in se mi je zdelo v redu. Tega je že mnogo let, ribe so mi najljubše v rekah in morjih, lonec pa je ostal pri hiši. Soparilniki niso dragi, niso iz plastike, se ne pokvarijo, tudi danes bi se odločila zanj. Soparjena zelenjava ohrani čvrstost, sočnost in ima resnično drugačen okus. Nikoli je ne solim, raje ji dodam kakšen slan preliv.

Nenavaden kečap

Čudovit preliv za soparjeno zelenjavo sem naredila iz goji jagod, miso paste in ingverja. Samo zdravje, pa še okusno je. Za tiste, ki se zmrdujejo nad novimi okusi, zelo spominja na kečap. Kečap iz goji jagod, pač. Slajši celo od mladega korenčka.

Sestavine za dva

 • šopek špargljev (250 g)
 • šopek mladega korenčka
 • tanka mlada čebula

Za preliv

 • 2 žlici goji jagod
 • žlica jabolčnega kisa
 • žlica svetle miso paste
 • žlica limonovega soka
 • košček svežega ingverja
 • žlica svetlega agavinega sirupa (ali žlička medu)
 • 3 žlice oljčnega olja
 • sol in poper po okusu

Priprava

1. Špargljem odrežemo spodnji del, da kuhani sigurno ne bodo vlaknasti. Prikrajšamo jih tudi glede na posodo, v kateri se bodo kuhali. Korenčki naj ostanejo celi, liste odrežite tako, da še ostane nekaj stebelc. Šparglje in korenčke pripravimo v sopari, tako ohranijo največ okusa. Če nimate soparilnika, jih kuhajte kratek čas v pokriti nizki posodi z malo vode. V posodo jih zložite v eni plasti. Kuhajte previdno, le par minut, da šparglji in korenček ostanejo čvrsti.

2. Goji jagode prelijte z vrelo vodo (100 ml) in pustite par minut, da se zmehčajo. Odcedite in prihranite tekočino.

3. Za preliv v manjšem blenderju zmiksajte vse sestavine. Če je treba, dodajte tekočino, v kateri so se jagode namakale, da nastane gost kremast preliv. Čebulo narežite na kolobarčke z zelenim delom vred.

4. Vročo zelenjavo naložite na krožnike, pokapljajte s prelivom in posujte z obročki mlade čebule. Preostanek preliva ponudite za pomakanje.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: klasike, ki vedno teknejo
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana