Odprta Kuhinja

Šparglji s holandsko omako in krompirjem v oblicah

Odpri galerijo
A+   A-
Veva, kaj se sprašujete – napol kuhani šparglji, vtaknjeni v neolupljen krompir, čez pa prelita ekspresna omaka – ali naju daje spomladanska utrujenost? Ne, nič bolj nisva lena kot običajno, pa tudi pri okusih ne šparava.


Vrhunska sestavina, kot so šparglji, se odlično počuti v taki minimalistični odpravi. Če jih blanširamo, obdržijo hrustljavost in ne postanejo zdrizasti. Kako dober je krompir v oblicah, vemo vsi, ki ga smo potuhnjeno kradli, ko ga je mama lupila za pražen krompir. V jed vrhunskega okusa pa vse skupaj dvigne domača holandska omaka – gre za svilnato in bogato omako, ki je pravzaprav topla majoneza iz masla namesto olja.

Klasični recept za holandsko omako bi pošteno otežil pripravo te jedi, zato sva uporabila postopek, ki ustreza vsem, ki so pomladno lenoritni ali pa tehnično nevešči.

Šparglji s holandsko omako in krompirjem v oblicah  • 4 večji krompirji

  • 500 g špargljev

  • 50 g slanine

  • holandska omaka za telebane

  • 3 rumenjaki

  • žlica limonovega soka

  • žlica vroče vode

  • 230 g masla

  • ščepec kajenskega popra

  • sol


Priprava


1. Holandska omaka: v posodo paličnega mešalnika (ali ozko posodo, komaj širšo od glave paličnega mešalnika) namečemo rumenjake ter prilijemo žlico limonovega soka in žlico vroče vode.

2. Maslo raztopimo v mikrovalovni pečici ali nad ognjem, doseči mora približno 80 stopinj. V mikrovalovni pečici na največji moči to običajno traja 60 sekund.

3. V posodo vtaknemo palični mešalnik do dna.

4. Začnemo mešati in počasi dolijemo stopljeno maslo.

5. Ko se omaka na dnu posode začne gostiti, glavo mešalnika počasi dvigujemo, da zajamemo tekoče maslo. Na tak način mešamo, da dobimo gosto omako, podobno majonezi.

6. Omako začinimo s ščepcem kajenskega popra in solimo po okusu.

7. Holandsko omako tesno pokrijemo s folijo in do postrežbe hranimo na toplem.

8. Krompir v oblicah: gomolje dobro splaknemo, po potrebi tudi oščetkamo.

9. Vržemo jih v lonec in zalijemo s toliko vode, da sega nekaj centimetrov nad njih. Vodo dobro solimo, nato jo zavremo. Ob zmernem brbotanju naj se krompir kuha 25–30 minut. Odcedimo ga in pustimo nekaj minut v cedilu, da voda z njega odpari.

10. Blanširani šparglji: šparglje splaknemo, nato enega prepognemo, da se prelomi.

11. Na približno enakem mestu prerežemo preostale, uporabimo le zgornje dele.

12. V široki posodi zavremo vodo in jo solimo. Šparglje stresemo v krop in jih po 2–3 minutah stresemo v cedilo in ohladimo pod tekočo vodo.

13. Popečena slanina: slanino narežemo na drobne kocke. Stresemo jih v hladno ponev in pristavimo na srednje močan ogenj. Slanino pražimo, da spusti maščobo in se zlato rjavo zapeče.

14. Postrežba: krompir položimo na krož­nik in z nožem zarežemo do polovice.

15. Stisnemo ga skupaj, da se rez razpre, in ga malce potisnemo dol v krožnik.

16. V krompir vtaknemo nekaj špargljev, čez vse skupaj pa polijemo še toplo holandsko omako.

17. Po vrhu potresemo popečeno slanino in sesekljan peteršilj.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 5 kosil za junij
Datum Objave: 29.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

špargljikrompir v oblicahholandska omaka

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.