Odprta Kuhinja

Štaub šnite z vaniljevo kremo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Na kvadratni flancat nabrizgamo vaniljevo kremo, nanjo pa položimo še flancat rožico in posujemo s sladkorjem v prahu.


Barbara Šabeder Jančič, ki je naša ustvarjalka čudovitih sladic, oblikovanih tako, da navdušijo vse, predvsem pa otroke, je ustvarila posladek, ki je skoraj križanec med kremno rezino in krhkim flancatom, predvsem pa tako lep v izvedbi, da bo okrasil sleherno praznično mizo še dolgo po pustu.

Štaub šnite



  • 250 g gladke bele moke

  • 4 rumenjaki

  • 3 žlice kisle smetane

  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo

  • dober ščep cimeta

  • 2 žlici sladkorja

  • 2 žlici ruma

  • limonova lupinica

  • olje za cvrtje


Vaniljeva krema

  • 2 listka želatine

  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo

  • zavitek praška za vaniljev puding

  • 350 ml mleka

  • sladkor po okusu

  • 2 žlici sirčka maskarpone

  • 2 dl smetane za stepanje


Priprava


1. V večjo posodo damo moko, rumenjake, kislo smetano, rum, limonovo lupinico, sladkor, vaniljev sladkor, cimet in vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v živilsko folijo in postavimo na hladno za vsaj pol ure.

2. V tem času pripravimo vaniljevo kremo: dva listka želatine namočimo v hladni vodi. Sladko smetano stepemo.

3. V mleku zakuhamo puding z vaniljevim in navadnim sladkorjem, po okusu in glede na to, ali smo sladkali tudi smetano. V vroč puding dodamo še želatino, ki smo jo dobro oželi, in jo dobro razmešamo. V mlačen puding vmešamo še dve žlici maskarponeja, na koncu, v hladnega, pa še stepeno sladko smetano.

4. Ohlajeno testo razrežemo na 4 dele, vsak del posebej razvaljamo izredno na tanko. Za klasične krhke flancate ga razrežemo na kvadrate, po sredini naredimo še kak rez. Za štaub šnite pa uporabimo večji kvadraten modelček za piškote, testa po sredini ne režemo. Rožice za na vrh izrežemo z modelčkom za piškote.

5. V ponev nalijemo olje za cvrtje in ga segrejemo na podobno temperaturo, kot bi cvrli krofe, ali malce višjo. Flancate polagamo vanj tako, da imajo dovolj prostora, saj se zelo napihnejo. Cvremo jih zelo kratek čas, približno 20–30 sekund, da se obarvajo lepo zlato rjavo, nato jih z vilicami obrnemo in ocvremo do konca. Ocvrte odlagamo na pekač, obložen s papirnatimi brisačkami, da se odcedi odvečno olje.

6. Sestavljanje: Na kvadratni flancat nabrizgamo vaniljevo kremo, nanjo pa položimo še flancat rožico in posujemo s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Kvašene jabolčne miške brez jajc

Naslovna fotografija: Barbara Šabeder Jančič
Datum Objave: 17.2.2023 ob 12:02

Več iz te teme:

flancatikrhki flancatištaub šnite

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja