Štruklji s koprivnim nadevom

Ali štruklji z blitvo, špinačo in podobno zelenjavo. Kaj vam je ljubše?

Priprava: 10 minut; vzhajanje: 30 in še 20 minut; čas kuhanja 20–25 minut.

Sestavine

– 500 g moke
– 20 g kvasa
– 3 dl mlačne vode
– 250 g navadne pasirane skute ali rikote
– jajce, 3 pesti koprivnih listov
– sol, muškatni orešček

Priprava

1. Iz moke, žličke soli, vode in kvasa zgnetemo kvašeno testo, ki ga pustimo vzhajati, da dvakrat naraste, približno pol ure.

2. Liste kopriv blanširamo, ohladimo, dobro ožamemo in drobno narežemo, nato v posodi zmešamo s skuto, jajcem in začinimo.

3. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik širine 25 cm. Namažemo ga z nadevom in zvijemo kot potico.

4. Zvitek narežemo na krajše kose (približno 20 cm), ovijemo v krpe in ne zavežemo koncev. Pustimo vzhajati 20 minut.

5. V večjem loncu zavremo za 2 prsta vode, jo solimo in v krop položimo vzhajane štruklje. Ko voda znova zavre, ogenj zmanjšamo in štruklje kuhamo 20 minut.

6. Kuhane vzamemo iz lonca, narežemo in zabelimo z maslenimi drobtinami. Ponudimo kot glavno jed z veliko skledo bogate zelene solate z redkvicami in fižolom, zraven pa si spečemo še jajce na oko.

Naredimo vnaprej: Čas prihranite, če testo nadevate, zvijete v štrukelj in pustite počasi vzhajati v hladilniku, naslednji dan le skuhate.
Različica: Ta čas so koprive mlade, nežne in res okusne, zato jih velja uporabiti. Če jih ne dobite, jih nadomestite s špinačo, regratom, blitvo, čemažem in podobno zeleno zelenjavo.

Fotografija: Krištof Koman

Preverite še: Božanski slivovi cmoki s skuto, cimetom in makom

 

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed