Sveži fižol v omaki, ki bo za marsikoga presenečenje

Koprive, bogato začinjene in povezane v gostljati omaki, gredo odlično skupaj s fižolom.

Res je, koprive rastejo za vsakim plotom, ker pa v moji bližini ni nobenega plota, ki bi hotel gojiti koprive, sem jih posadila kar na gredo. Spomladi so bile prve, ki so jih valjčki sokovnika stiskali v sok skupaj z jabolki, korenčkom in rdečo peso. Takrat nisem mogla prehvaliti njihove zdravilnosti. Koprive pa se ne zmenijo za letni čas, rastejo tudi takrat, ko je na vrtu marsikaj drugega in me mladi pekoči vršički ne zanimajo. Tako so se razbohotile čez pol grede, pognale so tudi na drugem koncu vrta in naredile cvetove. Treba je bilo nekaj ukreniti.

Koprive: listi za gnojilo, vršički za v lonec

Poleti se z vrtom družim zgodaj zjutraj. Pravim, da vodim meditacijo zase, za rastline in v najvišje dobro vseh. Zalivam, poberem paradižnike in bučke, natrgam zelišča, odganjam komarje, vse dokler ne postane prevroče za aktivnosti. Tistega jutra sem prišla do grede s košaro, rokavicami in škarjami. Tudi po setvenem koledarju je bil dan najprimernejši za takšno opravilo. Koprive sem sicer porezala kar brez rokavic, imam z njimi poseben dogovor. Vršičke sem ločevala, preostali del rastline sem kar sproti narezala v košaro. Pozneje sem jih potlačila v vedro, prelila z vodo in pokrila s pokrovom. Po teoriji naj gre deset litrov vode na kilogram kopriv. Tako namočene bodo v senci od dva do tri tedne, vmes jih bom včasih premešala, zgodaj zjutraj, ko še ni nikogar, da bi se pritoževal nad vonjem dušičnega gnojila. Ko se bodo koprive nehale peniti in bo tekočina potemnela, bom redčila gnojilo 1 : 10 z vodo in z njim zalivala. Jutranja meditacija bo imela tako žlahten vonj.

Koprivnih vršičkov bi bilo škoda za gnojilo. Ko sem koprive porezala, se je na gredi marsikaj pokazalo, med drugim stroki fižola, ki je najboljši v mladem zrnju. Sveže zrnje fižola je treba takoj porabiti, sicer dobi rjave lise in ni več tako privlačnega videza. Kaj mi je torej preostalo drugega, kot da najdem recept za svež fižol v omaki iz mladih kopriv.

Sveži fižol v omaki z vrta

Sestavine za 2 osebi.

 • 100 g koprivnih vršičkov
 • 100 g mladega fižola v zrnju
 • majhna čebula
 • zelo zrel paradižnik
 • žlička celega kumina
 • košček ingverja
 • česen
 • začimbe v prahu (po želji kurkuma, koriander, kumin),
 • sol in poper
 • sončnično olje
 • pest indijskih oreščkov
 • pol žličke garam masale ali druge pikantne začimbne mešanice

Priprava

1. Fižol skuhate v malo vode. Mladi fižol je hitro kuhan in ga pred kuhanjem ni treba namakati. Koprivne vršičke poparite s čajno skodelico vrele vode. Paradižnik, česen in ingver zmiksajte v pasto. Indijske oreščke namočite za najmanj deset minut. Čebulo res drobno nasekljajte.

2. V ponvi segrejte olje, in ko je vroče, nanj stresite cel kumin. Ko začne poskakovati, dodajte čebulo, kratko popražite in nato zalijte z zmiksanim paradižnikom. Začinite po okusu, solite in poprajte. Pri blagi temperaturi kuhajte, da se začne olje ločevati od paradižnikove omake.

3. V ponev gre zdaj kuhan in odcejen fižol (tekočino prihranite). Pokrijte, kuhajte pet minut, če je treba, zalivajte s tekočino, v kateri se je kuhal fižol.

4. V istem blenderju, kjer ste prej naredili omako iz paradižnika, zdaj zmiksajte poparjene koprive in namočene ter odcejene indijske oreščke. Blendajte, da bo res kremno.

5. Zlijte v ponev, začinite z garam masalo, premešajte in pustite minuto ali dve na ugasnjenem štedilniku. Ponudite s kuhanim rižem basmati.

Priporočamo še: Blitva s krompirjem, kakršno strežejo v dalmatinskih restavracijah
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed