Odprta Kuhinja

Ta tiramisujev cheesecake je naša trenutna obsesija med sladicami (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Popreproščena različica znamenite sladice: osvežilna, pa brez skrbi ste lahko glede surovih jajc – jih namreč ni. Meni se zdi to krasen in osvežujoč recept predvsem za poletje.Sama klasičnemu tiramisuju ne zamerim nič, sem pa slišala pripombe drugih, češ da ne marajo preveč namočene spodnje plasti piškotov, pa rahel nemir jih daje, zlasti zdaj, ko je vroče, glede surovih jajc – pravi tiramisu se za svojo puhasto strukturo namreč lahko zahvali prav temu živilu, ki pa je lahko vir hudih črevesnih zadreg.

Namočenega dna tu ne bo, ker ga nadomesti kompaktna mešanica piškotov in masla. Jajc ni. Tekstura je zaradi kremnega sirčka bolj kompaktna, nekako 80 odstotkov puhastosti originala doseže, bi ocenila. Kavni liker, ki bi ga bilo treba kupiti, pa sem zamešala kar po svoje – nisem nora, da bom kupovala celo steklenico, če potrebujem le deciliter.

Pozornost je potrebna samo pri dveh korakih: ko k sirčkovi osnovi primešamo smetano in stepamo, moramo paziti, da prenehamo, ko nastanejo mehki vrhovi, sicer se začne ločevati. In ko namakamo piškote: to pa res bliskovito na eno in na drugo stran, da vam ne bodo razpadli že v roki.


 


Delala sem v okroglem modelu premera 18 cm.

Tiramisujev cheesecake


Podlaga

 • 100 g masla

 • 12 piškotov savoiardi

 • po 3/4 žličke grenkega kakava in instant kave ali praška za belo kavo


Krema

 • 340 g sira maskarpone

 • 170 kremnega sirčka

 • 110 g sladkorja v prahu

 • za dober ščep instant kave

 • ščep soli

 • 230 g zelo hladne smetane za stepanje

 • 40–50 ml kavnega likerja (domači pripravek)

 • nepolna žlička vaniljeve esence


Piškotna plast

 • 1,3 dl kropa

 • 3/4 žlice instant kave

 • 40–50 ml domačega kavnega likerja

 • 11–12 piškotov savoiardi


In še

 • grenki kakav za posipanje


Priprava


1. Najprej pripravimo domači liker, okus lahko prilagajate: jaz sem zmešala 0,5 dl vroče vode, žlico instant kave ali še bolje kavnega nadomestka, veliko žlico sladkorja in 0,5 dl ruma. Lahko tudi malo vanilje.

2. Iz hladilnika vzamemo mas­karpone in kremni sirček, ker se lažje dela z njima, če sta sobne temperature.

3. Pripravimo podlago: maslo narežemo na manjše koščke, nalomimo piškote, pretresemo v multipraktik ter zmeljemo s kakavom in instant kavo. Dobiti moramo teksturo, ki je še prhka, a stoji skupaj.

4. To zmes enakomerno razporedimo in pritisnemo ob dno pekača s snemljivim obodom, premera 18 cm. Prestavimo v zamrzovalnik.

5. Maskarpone in kremni sirček pomešamo s sladkorjem, instant kavo in soljo in z metlico v električnem mešalniku zmešamo do gladkega – kaki 2 minuti.

6. Dodamo smetano za stepanje in stepamo pri srednji hitrosti, vmes v tankem curku dolijemo 0,5 dl domačega kavnega likerja, ki smo ga okrepili še z malo tekoče vanilje. Pazljivo: stepamo le do mehkih vrhov, prevelika vnema bo povzročila, da se bodo sestavine znova ločile: 3–5 minut.

7. Polovico kreme nadevamo na ohlajeno podlago, damo v hladilnik, prav tako preostalo kremo.

8. Pripravimo piškote: krop pomešamo s preostankom kavnega likerja in še dodatno žlico instant kave. Kavno mešanico prelijemo v nizko posodico.

9. Iz hladilnika vzamemo napol pripravljeni tiramisu ter na prvo plast nadeva polagamo suhe piškote, tako da ustvarimo lepo in celovito plast, zlasti ob robovih.

10. Piškote jemljemo ven in jih po enega, ampak zelo hitro, dve sekundi na eni in dve na drugi strani, namakamo v kavni kopeli ter polagamo nazaj na njihovo mesto na tiramisuju.

11. Ko končamo piškotno plast, nanjo nadevamo drugo polovico sirčkove kreme iz hladilnika, lepo poravnamo in vrnemo na hladno. Priporočamo za 6 ur, ampak stati bi moral ta tiramisu pravzaprav takoj.

12. Pred serviranjem ga izdatno poprašimo z grenkim kakavom v prahu.
Priporočamo še: Čokoladno-borovničeva torta brez peke

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 7.7.2021 ob 09:07

Več iz te teme:

videotiramisukrematiramisujev cheesecake

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.