Tako bomo iz česna zvabili še več okusa in se brez skrbi odpravili na zmenek

Kremast in sladek bo prepričal tudi sovražnike okusa po česnu.

Ljudje, ki ne jedo mesa, jim česen običajno nič kaj ne diši, večina pa si ne predstavlja kuhinje brez te sestavine, saj je skorajda ni jedi, s katero se ne bi spoprijateljil in nas skupaj z njo popolnoma očaral. Kot začimbo ga večinoma uporabljamo olupljenega, sveže strtega, narezanega ali naribanega, jedem pa ga dodajamo proti koncu priprave, včasih pa mora po njem zadišati že na začetku kuhanja.

Vprašanja s česnom burijo duhove tudi na googlu, od A do Ž pa smo se ga lotili tudi na našem portalu. Ker je zgodba brez konca, smo si ga tokrat omislili tako, da bomo iz njega zvabili še več in z njim prepričali tudi tiste, ki jim ni po godu. Kako, se sprašujete? Če česen spečemo v pečici, bo ta postal pravo nasprotje surovemu: kremast in sladek bo že sam po sebi tako dober, da si ga boste želeli namazati na kruh, ga ponujali kot predjed na opečencu nestrpnim gostom, dodali maslu in z njim obogatili juhe, zelenjavne pireje, humus in druge namaze, mesne omake, ribe in še kaj.

Pa začnimo …

1. Pečico prižgemo na 200 stopinj.

2. Glavici česna odrežemo klobuček (nekaj milimetrov pod vrhnjim delom, kjer je rastlo steblo). Posolimo, popramo in potresemo s svežimi zelišči in pokapljamo z oljem. Na česnovo glavo zadostuje ena do dve žlici olja, ki se mora razporediti med posamezne stroke.

Foto: FOODISM360/Unsplash

3. Glavico (ali več njih) zavijemo v alu folijo, postavimo v ognjevarno posodo in potisnemo v pečico za približno 35 minut. Čas peke je odvisen tudi od velikosti česna, sorte in starosti, zato se zna zgoditi, da ga boste morali vrniti v pečico za še nekaj minut. Biti mora povsem mehak in mazljiv, kar boste preverili preprosto tako, da boste v strok zapičili konico noža. Za hitrejši postopek česen razdremo na stroke, jih pokapljamo z oljem, zavijemo v folijo in pečemo do mehkega.

4. Ko je pečen, ga ohladimo in iztisnemo iz lupine.

Podoben postopek si lahko ogledate tudi v spodnjem video prispevku priljubljene ameriške kuharice Sarah Carey.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Pesto iz rukole

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.