Odprta Kuhinja

Tako ekspresno očistimo večjo količino stročjega fižola

Fotografija: lauraag/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V teh dneh se mastimo s stročjim fižolom, pripravljenim na vse možne načine. Ste ga tudi vi komaj čakali celo leto?


Vrtovi se v teh dneh šibijo pod težo domačih pridelkov, med njimi pa je tudi stročji fižol. Obilica vlaknin in vitaminov, združena v okusne stroke, je v teh dneh prava obsesija. Mnogi si jih najraje privoščijo kar v solati, z dodatkom krompirja pa je jed tako obilna, da za popoln poletni obrok ne potrebujemo ničesar drugega. Verjamemo, da imate tudi vi kakšen svoj najljubši recept, po katerem najraje pripravljate stročji fižol. Zato se bomo danes raje osredotočili na njegovo predpripravo. Kako ga kar najbolj ekspresno otrebiti?
Aktualno: 50 najboljših restavracij sveta: kdo je zmagovalec in kako se je uvrstila Slovenija

Obvezno pranje


Tudi če so stroki zrasli na domačem vrtu, jih najprej vedno operemo. To najlažje naredimo tako, da jih postavimo v cedilo in prelijemo z vodo iz pipe. Nato pa je čas, da s strokov odstranimo konce, katerih navadno ne uživamo. No, nekateri chefi radi pustijo tisti zašiljen del pri miru (končni izgled je lepši), v vsakem primeru pa se tistega na drugi strani, kjer se je plod držal rastline, vedno znebimo.

Nekateri stročji fižol trebijo kar tako, da konce strokov trgajo z rokami. Lahko pa se opravila lotimo tudi z nožem (pa tudi s škarjami bi šlo). Kadar imamo opravka z večjo količino fižola, si želimo postopek kar se da optimizirati. V tem primeru lahko to storimo tako, da en konec vseh strokov poravnamo v ravno linijo na rezalni deski in odrežemo njihove vrhove. Nato poravnamo še drug konec strokov in prav tako odrežemo. Tako bomo veliko količino stročjega fižola otrebili v le dveh potezah.

Če ste stročji fižol kupili v trgovini, pa ga lahko očistite še bolj preprosto. Kot si lahko ogledate v spodnjem videu, odstrizite le obe strani embalaže, nato pa še oba konca strokov. Embalaža bo namreč še olajšala delo, saj boste na ta način stroke lažje držali skupaj.Kadar je stročji fižol že bolj zrel, oblikuje nitke, ki rezanje, če nož ni najbolj nabrušen, otežujejo. V tem primeru se je trebljenja najbolje lotiti kar ročno. Tehniko si lahko ogledate v spodnjem videu, kjer jo je obrazložil francoski chef. Čeprav se morda zdi malce zamudna, se je ne ustrašite. Takšna kuhinjska opravila se namreč izkažejo za odlično meditacijo.

Preberite še: Vložen stročji fižol: na vse to morate biti pozorni (preprost način)

Fotografija: lauraag/Getty Images
Deloindom.si: Nasveti za shranjevanje čebule, da ta ne bo gnila
Datum Objave: 23.7.2022 ob 10:07

Več iz te teme:

zelenjavastročji fižolfižol

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja