Tako rezine žerbo (zserbó) pripravi najbolj znana madžarska kuharica

Priljubljena madžarska sladica je že od nekdaj tudi zvezda marsikatere slovenske knjižice z recepti. Ker se jo speče v večji količini in preprosto nareže na rezine, je še kako priročna za vsa družinska slavja.

Če spremljate madžarsko kulinarično sceno, ste zagotovo naleteli na ime Zsófia Mautner. Strastna in energična dama je avtorica številnih kuharskih knjig in organizatorka kulinaričnega festivala Gourmet Festival, bila je tudi žirantka madžarske različice oddaje MasterChef junior.

Za Odprto kuhinjo je v sodelovanju z Lizstovim inštitutom poslala krasen recept za eno najbolj priljubljenih sladic na Madžarskem. Poznana in priljubljena pa je tudi pri nas.

Ko smo ji povedali, da imamo pri nas sladico, imenovana madžarica, ki je priljubljena predvsem v vzhodnem delu Slovenije, je vzkliknila, da ima super recept za zelo podobno jed – na Madžarskem zelo popularne rezine žerbo (zserbó).

»Malo je daljši, a se splača potruditi, ker je rezultat fantastičen,« namigne Zsófia Mautner in doda: »Ta slaščica je nastala v kultni slaščičarni Gerbeaud, ki ji na Madžarskem rečemo Zserbó kávézó in v Budimpešti deluje od 19. stoletja dalje. Njen ustanovitelj je prvi naredil te kocke, ki so še danes ena najbolj znanih madžarskih slaščic.«

Če ste vajeni priprave klasičnih madžaric po družinskem receptu in bi radi okusili kaj malo drugačnega, boste zagotovo tudi rezine žerbo naredili doma. Pa tudi: bržčas vas že zanima, kakšnega okusa je ta, v plasti zložena sladica, če jo pripravimo z nasekljanimi orehi in domačo marelično marmelado, je tako?

In nikar nam ne pozabite javiti, kakšen se vam je zdel rezultat!

Rezine žerbo

Za velik pekač (46 × 38 cm) ali 60 rezin.

Testo

  • 2 dl mleka
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 25 g kvasa
  • 700 g moke
  • 3 čajne žličke soli
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 400 g mehkega masla
  • 1 jajce
  • 1 jajce za vrh

Nadev

  • 1,2 kg domače marelične marmelade
  • 600 g nasekljanih orehov
  • 300 g sladkorja v prahu
  • sol
  • nastrgana lupinica 1 limone

Za čokoladno glazuro

  • 250 g sladkorja v prahu
  • 50 g grenkega kakava v prahu
  • 3 dl vroče vode
  • 200 g temne čokolade
  • 100 g masla

Priprava

1. Kvasec: v mlačno mleko dodamo sladkor, premešamo in nato dodamo svež kvas. Nared bo v 10 minutah.

2. Zatem zmešamo druge sestavine za testo: moko, sol, sladkor v prahu, maslo in jajce. Dodamo kvas (z mlekom) in zmešamo z električnim mešalnikom. Ko je testo že približno sestavljeno, ga še naprej ročno gnetemo. Iz testa oblikujemo kepice, jih zavijemo v folijo za živila in za eno uro postavimo v hladilnik.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.

4. Pripravimo pekač. Testo razrežemo na štiri enako velike kepice (vsaka približno 350 g).

5. Najprej na deski za valjanje razgrnemo papir za peko v velikosti pekača, nato pa razvaljamo prvi kos testa. Celotno testo mora prekriti papir. Zatem ga prenesemo na pekač. Plasti testa morajo biti precej tanke.

6. Nadev, ki ga sestavljajo marelična marmelada in orehi, je potrebno razdeliti na tri dele (orehe zmešamo s sladkorjem v prahu, soljo in naribano limonino lupinico).

7. Prvo plast testa premažemo s tretjino marelične marmelade in potresemo s tretjino kandiranih orehov. Nato to ponovimo za vsako plast. Nastale bodo štiri plasti testa in tri plasti nadeva. Zadnja plast ni napolnjena, saj bo na vrhu čokoladna glazura. Vrh premažemo z jajcem in popikamo z vilicami.

8.  Zserbó pecite 70-75 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

9. Za čokoladno glazuro v manjši posodi segrejemo sladkor, vodo in kakav v prahu do vrenja. Razdrobimo čokolado in jo prelijemo z vročim kakavovim sirupom. Z mešanjem stopimo čokolado in nato dodamo maslo. Glazuro nekoliko ohladimo, da se malce zgosti.

10. Preden prelijemo glazuro, vrh testa tanko premažemo z žlico ali dvema breskove marmelade, da se bolje prilepi in da čokoladni sloj ne bo odpadel.

11. Prelijemo čokoladno glazuro in jo zgladimo s slaščičarsko lopatko. Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi, med tem se glazura strdi. Ko se glazura nekoliko posuši, lahko pripravljen zserbó postavimo v hladilnik, da ga bomo lažje rezali. Še posebej dobro je, če pred rezanjem stoji dan ali dva.

Priporočamo še: S to sestavino, ki jo sicer uporabimo kot namaz, bo kosilo v hipu nared

Naslovna fotografija: Zsófia Mautner

Deloindom: Jedilne mize, prostor za druženje
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed