Odprta Kuhinja

Tako pripravimo pravo prekmursko gibanico

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Veste, kako si pravilno sledijo mak, orehi, skuta in jabolka?Ena od specialitet, ki bi jo moral znati pripraviti vsak Slovenec, Prekmurec pa sploh, je gibanica. Čeprav se morda na prvi pogled zdi nadvse zapletena sladica, ki je sestavljena iz mnogih sestavin, pa gre pravzaprav za jed dokaj enostavne priprave, a z močnim učinkom na tistega, ki vanjo zapiči vilico.

Med raziskovanjem Prekmurja, so nam v Hranilnici prekmurskih dobrot ter v Hotelu Livada Prestige, kjer pripravljajo tako zaščiteno originalno različico kot modernizirano Locato panonio Danila Kozarja, razložili, v čem je skrivnost slovenske praznične sladice, ki je ime sicer dobila po svojih gübah oziroma plasteh.

Prekmurska specialiteta, ki je, mimogrede, najboljša še topla, je bila nekoč sestavljena malce drugače, skozi leta pa je obveljala različica z makovim, skutnim, orehovim in jabolčnim nadstropjem, ki jih dopolnjujejo še testo, smetanov legir ter maščobni preliv.

Sedaj pa je čas, da zavihamo rokave ter se znebimo predsodkov o težavnosti in pripravimo pravo prekmursko gibanico po zaščitenem slovenskem receptu. (Še prej pa si priskrbimo pravokotni pekač dimenzij 40x35 cm.)

Sestavine


-krhko testo
- vlečeno testo
- 1,5 kg jabolk
- 1,2 kg skute
- 42 dag kristalnega sladkorja
- 30 dag maka
- 30 dag orehov
- 25 dag margarine, masla ali rastlinskega olja
- 8 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 6 zavojčkov vaniljevih sladkorjev
- cimet
- sol

Priprava


1. Najprej pripravimo nadeve. Makovega sestavlja 30 dag mletega maka, 10 dag sladkorja in en zavojček vaniljevega sladkorja. Skutinega pripravimo iz skute, ki ji dodamo dva rumenjaka, 10 dag sladkorja in ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da je zmes gladka in dobro mazava.

2. Orehe zmeljemo ter jim primešamo 10 dag sladkorja in en zavojček vaniljevega sladkorja. Za jabolčni nadev naribamo jabolka, vmešamo 12 dag sladkorja, dva vaniljev sladkor ter cimet.

3. Pripravimo še smetanov legir, v katerega zmešamo 8 dl kisle smetane in tri rumenjake, nato pa jim dodamo še trd beljakov sneg.

4. Kot maščobni preliv nam bo služilo raztopljeno maslo oziroma margarina.

5. Nato se prične gradnja. Prekmursko gibanico začnemo s plastjo krhkega testa, na katero položimo plast vlečenega testa, nanjo pa razporedimo polovico makovega nadeva.

6. Plast prelijemo z maščobnim prelivom in smetanovim legirjem.

7. Nato sledi druga plast vlečenega testa s skutinim nadevom, tretja plast z orehovim in četrta plast z jabolčnim nadevom. Vsako plast z nadevi prelijemo z maščobnim prelivom ter smetanovim legirjem.

8. Celoten postopek nato ponovimo v istem zaporedju, na koncu pa premažemo z maščobnim prelivom in kislo smetano, ki ji dodamo rumenjak.

9. Pečemo pri temperaturi od 160 do 180 stopinj Celzija vsaj uro in pol.
In če vas zanima, kako je videti zgoraj omenjena modernizacija prekmurske dobrote, spodaj prilagamo še eno fotografijo.

ni podpisa
ni podpisa

Poizkusite še: Langaš, kot ga pripravijo pri Rajhu

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 5.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

Prekmurjeprekmurska gibanicaFoodcards from SloveniaZgodbe Prekmurja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.