Odprta Kuhinja

Tako pripravimo priljubljeno italijansko kavno poslastico v nekaj minutah

Odpri galerijo
A+   A-
Vam je padel sladkor? Morda potrebujete popoldanski odmerek kavne energije? Tole vam bo gotovo všeč!Če se uvrščate med ljubitelje italijanske kulinarike, gotovo obožujete tiramisu. Kava v družbi piškotov, maskarponeja in rumenjakov pač ne more biti slaba izbira. Sploh, če kavo pripravijo Italijani, ki ji v življenju namenijo kar lep kos svoje pozornosti. In ko smo že pri kavi, ste danes že popili svoj odmerek?

Po italijanskih navadah naj bi po poldnevu naročali le še espresso, brez dodatkov mleka, saj se slednje po njihovem mnenju prileže le v dopoldanskem času. A to še ne pomeni, da si po kosilu skodelice kave ne moremo nekoliko popestriti. Čeprav kepica sladoleda vsebuje kar nekaj mleka, se po mnenju Italijanov še kako prileže h kavi in tako po celotni državi nadvse radi strežejo affogato. Ga poznate?
Priporočamo tudi: VIDEO: Kavni oblak, najbolj priljubljen način pitja kave ta hip

Utopljena vanilja


Affogato v italijanščini pomeni potopljen in morda vam to sladico najlažje obrazložimo kot potopljen sladoled v merici espressa. Sliši se precej preprosto, a zaradi tega nič manj zadovoljivo. V trenutku, ko vroča kava prične topiti sladoled, v kozarcu namreč nastane prava poslastica za vaše brbončice. In ker se takšna preprosta sladica še posebej prileže poleti, spodaj narekujemo postopek njene priprave, dodajamo pa še nekaj nasvetov, kako jo postreči in popestriti, da bo kar najbolj navdušila.

Za affogato potrebujemo po dve kepici vaniljevega sladoleda na serviranje. Najbolje bo, če ga pripravite kar sami doma in v tem primeru vam toplo priporočamo tale preprost recept. Če pa domačega sladoleda ne utegnete pripraviti sami, se bo odlično odrezala tudi vanilja iz trgovine. Nato pa potrebujemo še po eno merico espressa na osebo. Če imate doma kavni avtomat, s tem seveda ne bo težav, sicer pa lahko pripravite tudi odmerek turške kave (to najmanj priporočamo, saj ima usedlino), iz kafetiere ali kakršne koli si pač najraje pripravite sami. Za izboljšanje okusa bomo dodali še malenkost likerja amaretto, po želji pa lahko affogato, čeprav je tradicionalno pripravljen iz le treh zgoraj omenjenih sestavin, popestrimo še s posipom. Pozabavate se lahko z drobljenimi piškoti, ribano čokolado ali praženimi lešniki.

Sestavine (za eno serviranje)


- 2 kepici vaniljevega sladoleda
- 1 merica espressa
- ena velika žlica amaretta

Priprava


1V steklen kozarec naložimo dve kepici vaniljevega sladoleda. Prelijemo ju z merico espressa in po želji potresemo z izbranim posipom. Takoj postrežemo in najprej z žlico pojemo sladoled, nato pa kot Italijani posrkamo še preostanek espressa.
Preberite še: Kako sami naredimo neomejeno zalogo vaniljevega ekstrakta

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 24.8.2020 ob 08:08

Več iz te teme:

#kavasladoledespressoaffogato

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.