Tako takoj opazite, ali so vam v lokalu skuhali dober espresso

Odpri galerijo
A+ A-
S kavo se dan začne, zaključi kosilo, razvedri trenutke v službi, celo zapečati poslovni sestanek. Zato je še toliko bolj pomembno, da je tistih nekaj požirkov zares dobrih.
Preberite tudi: Z malo penice, prosim: pogosta blamaža pri naročanju kave
Premalo
Značilnosti: penica takoj izgine, kava je vodena, aroma je kratke sape.
Razlog: prenizka temperatura, premalo tlaka, premalo kave, pregrobo mleta, premalo stisnjena v ročko.
ni podpisa

ni podpisa
Preveč
Značilnosti: temna pena z belimi lisami, večji mehurčki v peni, grenak, premočen okus.
Razlog: previsoka temperatura in tlak pri pripravi, predolga priprava, preveč kave, prefino mleta in preveč stisnjena v ročko.
ni podpisa

ni podpisa
Popolno
Značilnosti: pena srednje rjave barve, gosta in z drobnimi porami, debela približno 2,4 mm, pri mešanju ostane konsistentna. Razvita aroma kave.
Razlog: voda v avtomatu je temperature 84–88 stopinj Celzija, tlak 9 barov, priprava kave je trajala 20–30 sekund, skozi 7 g kave je steklo 3 cl vode, v ročko je bila stisnjena z močjo 15–20 kg.

ni podpisa
Povzeli: K. C. R. in M. D.
Naslovna fotografija: GlobalStock/Getty Images, ostale fotografije: Saša Despot
Preberite tudi: To morate vedeti, preden si privoščite kavo v hotelu
Deloindom.si: Podvodna restavracija na norveški obali
Datum Objave: 13.7.2022 ob 08:07