Takšen zavitek z jabolki in grozdjem bo nekaj posebnega

Jesen je čas zavitkov, zato imamo nov predlog, kako takšno poslastico narediti še bolj mamljivo.

Klasika vedno tekne, a včasih si preprosto zaželimo nekaj novega. Čeprav bomo ta zavitek pripravili na zares preprost način, pa je tukaj nekaj podrobnosti, zaradi katerih si že danes lahko privoščite povsem nov okus dobrega domačega štrudlja. Vanj boste poleg sadja zavili še rozine, namočene v sladki refošk, in ga posladkali z drobtinami amarettov. Med peko pa boste skuhali odlično vinsko redukcijo, ki bo polepšala krožnik in posladek ponesla na višji nivo.

S takšno vinsko redukcijo lahko ponudite tudi košček čokoladne torte. Navdušeni boste!

Zavitek z grozdjem in jabolki

  • 100 g rozin
  • sladki refošk
  • 400 g olupljenih jabolk, narezanih na tanke rezine
  • 200 g grozdja
  • 100 g zdrobljenih amarettov
  • žlička in pol cimeta
  • tri četrt žličke mletih klinčkov
  • 2 zavitka razvaljanega listnatega testa
  • razžvrkljano jajce za premaz

Vinska redukcija

  • 300 ml sladkega refoška
  • pol cimetove palčke
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja

Priprava

1. Rozine namočimo v sladki refošk vsaj uro pred peko. Lahko pa vse skupaj pohitrimo in postavimo na ogenj, da se segreje. Rozine se bodo tako hitreje napojile in omehčale.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. V skledi zmešamo narezana jabolka, grozdne jagode, piškotne drobtine, rozine, cimet in klinčke.

4. Listnati testi odvijemo in ju položimo na delovno površino. Po dolgi stranici naj se prekrijeta približno en centimeter, da dobimo večjo površino testa.

5. Nadev naložimo v kupček po prvi tretjini testa, nato pa vse skupaj čvrsto zvijemo, obrežemo odvečna konca in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Zavitek previdno preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ta bo kar dolg, zato ga na pekač položimo diagonalno ali pa ga že prej prerežemo na pol.

6. Pečemo 50 minut.

7. Naredimo preliv: sladki refošk prelijemo v ponev, dodamo sladkor in cimetovo palčko ter pomešamo. Tekočino rahlo vremo tako dolgo, da se zreducira na tretjino in postane sirup.

8. Ko je zavitek pečen, počakamo, da se malce ohladi. Nato ga narežemo in ponudimo prelitega z vinsko redukcijo.

Vinakoper letos praznujejo že 50 let, odkar so na police postavili litrske steklenice, ki so številka ena med porabniki. Z njimi praznujemo tudi v Odprti kuhinji in z recepti predstavljamo različne obraze refoška ter njegove uporabe v jedeh.
Priporočamo še: Kako naredimo govedino po burgundsko (VIDEO)
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed