Tedenski jedilnik: 5 hitrih kosil brez štedilnika

Da si oddahnemo od vročine, se bomo držali stran od štedilnikov, a si vseeno pripravili nekaj odličnih kosil, vrednih ponovitve.

Naravnost iz Nice smo dobili recept za niško solato, v kateri kraljujejo tuna, paradižnik, kumare in listi zelene solate. Bučkam se ne bomo odpovedali, kajti lahko jih pripravimo tudi brez kuhanja. Osvežili se bomo s kumarično juho in si končno privoščili eno najbolj znanih na svetu – gazpacho. Zagotovo vam bo do petka ostalo kaj kruha, tega pa bomo porabili v božanski solati panzanella.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Kraljica vseh solat, ki ji dodamo tuno

Tradicionalni recept za niško solato predvideva uporabo zelenjave, ki ni kuhana, glede ribjega dodatka so mogoča izbira tuna in inčuni, ali oboje skupaj, glede preliva pa se tudi lahko odločite med zgolj oljčnim oljem ali prelivom vinaigrette. Vse skupaj mora na koncu dati občutek, da je to ena najboljših kombinacij solatnih sestavin, kar so jih kdaj izumili.

Kultne jedi: kraljica vseh solat, ki ji dodamo tuno

Torek: Bučke na solato s prelivom, ki je pravo presenečenje

Bučke so v tej kombinaciji, ki vam jo ponujamo tokrat, nekaj podobnega kot listi zelene solate, popolnoma nevtralne.

Sreda: Hladna kumarična juha

Kuhinja brez lonca in pečice ni nujno omejena na solate, prednost je tudi to, da skoraj ni pomivanja.

Četrtek: Hitra paradižnikova juha, ki jo obožujemo v vročih dneh

Zunaj pošteno pritiska vročina, da ne vemo, kam bi se dali. Skok v morje je odlična rešitev, toda nekaj poletnih dni je treba preživeti tudi ob delu. Če je zelo vroče, se nam ne ljubi preveč kuhati, ob štedilniku se da zdržati le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Najraje bi pojedli nekaj lahkega, osvežilnega, kar nam ne bo preveč obtežilo želodca. Hladna juhica? Gazpacho lahko pripravimo vnaprej … En, dve, tri, je že gotova, pa še enkrat tako, in že je ni več.

Petek: Porabite star kruh in paradižnike v tej odlični solati panzanella

Klasična toskanska solata, ki nam pomaga pospraviti vrt ali hladilnik. Tokrat je pripravljena po navdihu iz Vipavske doline, ob njej pa si je treba privoščiti kozarec piva.

Pobrskajte po tedenskih jedilnikih.

Naslovna fotografija: gpointstudio/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana