Tedenski jedilnik: 5 klasik, ki jih priporoča Yaska

Ta teden bomo kuhali z Jasmino Pirnar Krope, znano pod imenom Yaska, ki je naša mojstrica večnih klasik, s katerimi nas razveseli prav vsak mesec.

Te dni boste kuhali po vrhunskih receptih, napisanih do potankosti, ki jih pripravlja naša sodelavka Jasmina Pirnar Krope, Yaska. Če še nimate najboljših navodil za makaronflajš, pohan sir, skutne palačinke, maslenega piščanca in sirnico oziroma sirov burek, kot radi rečemo tej jedi, si zapomnite ta prispevek.

Ponedeljek: Makaronflajš

Makaronflajš je stara, preprosta in nasitna jed ravno prav močnega okusa. Izhaja iz časov, ko so namesto sira oziroma parmezana na testenine naribali kar star kruh, ko so z moko gostili vse omake in ko je v menzah rado dišalo po paradižnikovem koncentratu in jušnih kockah. Ah, spomini …

Torek: Pohan sir

Ocvrt, po domače pohan sir je mednarodna klasika, poznana po vsem svetu. Gre za zelo nasitno jed, za katero ne potrebujemo veliko sestavin, vendar je pomembno, da so kakovostne, saj tako dobimo pravo specialiteto, ki se ji stežka upremo.

Sreda: Skutne palačinke iz pečice

Moj recept se od mnogih drugih razlikuje v načinu priprave, saj kot zelo zaposlena mama jedi rada poenostavim. Palačink namreč ne namažem z nadevom, pripravljenim s snegom ali zdrobom, temveč jih samo enostavno zvijem v zvitke, jih narežem na manjše kolute, te odlagam v pekač, v katerega sem nalila skutno-pehtranov nadev, in jih popečem v pečici. Tako pripravljene palačinke dobijo tudi prav lepo obliko in spominjajo na cvetove vrtnic, kar očara vsakogar.

Četrtek: Masleni piščanec po moje

Karijev je torej več vrst, vendar je masleni piščančji kari eden preprostejših in hitro pripravljenih. Zato ni čudno, da slovi po vsem svetu, saj z blagim, vendar polnim in bogatim okusom prepriča celo otroke. Ta izredno aromatična jed ima precej odlik, ki hitro navdušijo: že na pogled pogreje, pripravimo jo le v eni posodi in zelo hitro. Če upoštevamo v nadaljevanju navedene trike in namige, bo na krožniku zagotovo kari, ki se bo zlahka primerjal s tistim iz fine restavracije, morebiti pa bo celo boljši.

Petek: Sirnica (VIDEO)

Največja skrivnost je v doma pripravljenem vlečenem testu, imenovanem jufka, prav tako pa so zelo pomembne kakovostne sestavine, predvsem skuta. Priporočam uporabo kakšne domače, od lokalnega kmeta, obvezno pa mora biti polnomastna. Tovrstne kupljene pite so pogost precej mastne ali preveč slane, zato je doma pripravljena sirnica zanesljivo najboljša … mehka in sočna znotraj, hrustljava zunaj in prijetno slanega okusa.

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana