Tedenski jedilnik: dnevi kultnih receptov

Z vami redno delimo kultne recepte, znane po vsem svetu, zato jedilnik tega tedna posvečamo jedem, ki so našle posebno mesto v srcih domačih kuharic in kuharjev.

S kuhanjem bomo potovali po vsem svetu. V Ameriko bomo skočili po makarone s sirom, v Francijo po odlično solato s tuno in čebulno juho in na Balkan po burek. Švedi nas bodo naučili trike za najboljše mesne kroglice, sosedje Italijani podučili o omaki bolognese, z izleta na Dunaj pa bomo s seboj prinesli najboljši recept za dunajske zrezke.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Makaroni in sir

To je ena tistih jedi, ki jih radi omenjajo v ameriških filmih. Nekaj idej znanih kuharjev ter recept Američanke, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Danes kuhamo: mac and cheese!

Torek: Francoska čebulna juha

Pred časom smo že telefonirali na slavno kuharsko šolo Le Cordon Bleu in so nas navdušili s palačinkami. Zdaj smo klic ponovili, le da smo se tokrat osredotočili na čebulno juho. V čem je trik tega kultnega francoskega recepta?

Francoska čebulna juha

Sreda: Burek iz najstarejše sarajevske burekdžinice

Saj vemo, da veste, a vseeno – burek je tisti, nadevan z mesom. Potem pa so tu še pite s sirom, krompirjem, špinačo … Vse to in še kako podrobnost več so nam, z receptom vred, razkrili v najstarejši sarajevski burekdžinici.


Četrtek: Švedske mesne kroglice

Švedske mesne kroglice (Svenska köttbullar) je po svetu ponesla Ikea, v Stockholmu pa so najbolj znane tiste, ki jih pripravljajo v restavraciji Meatballs for the People. Poiskali smo še slovenskega kuharskega mojstra Boštjana Pristovnika, ki je po devetih letih dela na Švedskem že kar na »ti« z njimi.


Petek: Niška solata

Iz Nice so za Odprto kuhinjo poslali recept za niško solato. Zraven so dopisali prav posrečeno pripombo: »Največja napaka, kar jih lahko naredite, je, da v niško solato dodate stročji fižol in krompir ali – to je še najbolj grozno – majonezo!«

Kraljica vseh solat, ki ji dodamo tuno

Sobota: Bolonjska omaka po receptu italijanskega kuharja, ki obljublja čisti presežek

Vsi jo poznamo, bolonjsko omako, ki jo pripravljamo doma ali z veseljem naročamo v restavracijah. Pri nas jo največkrat postrežemo s špageti, no, v Ljubljani smo našli Italijana, ki pravi, da ragù alla bolognese raje postrezite s čim drugim.

Bolonjska omaka z rezanci

Nedelja: Dunajski zrezek, kot ga naredijo v znameniti restavraciji na Dunaju

Po dunajski zrezek smo seveda šli na Dunaj, od koder so za nas iz restavracije Meissl & Schadn, kjer so daleč naokoli znani po tej kultni jedi, poslali tudi recept. Za povrhu so natrosili še nekaj zanimivosti o »dunajcu«.

Dunajski zrezek

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija:Karpenkov Denis/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana