Tedenski jedilnik: drobnjak, mlada čebula in redkvice

V tedenski jedilnik smo tokrat vključili sestavine, ki jih lahko že pridno nabiramo na vrtu.

Kako radi začnemo kuhati, ko se na vrtu pokažejo prvi rezultati naše vrtičkarske žilice, ko tržnica neverjetno ozeleni, trgovske police pa postanejo bolj bujno zelene. Tedenski jedilnik je tako še bolj pisan.

Za še več kuharskih idej pa vas vabimo v našo novo facebook skupino Kaj za kosilo?, v kateri si bomo vsak dan izmenjevali zamisli, recepte, znanje in fotografije.

1. Bogata kruhova omleta, začinjena z drobnjakom

Ideja za hitro kosilo, ko delate na vrtu in ni časa za zahtevnejšo kuharijo. Pečeno malo ohladimo, narežemo in ponudimo okrašeno z drobnjakom.

2. Pita z mlado čebulo

Mlada čebula je ena prvih znanilk pomladi, uživamo jo surovo, kot prilogo k jedem z žara ali jo dodamo k nasitni sirovi piti.

3. Bela kremna juha s peteršiljevim oljem

Popolna juhica, primerna tako za vsak dan kot za slavnostne obede.

4. Testenine v drobnjakovi smetani

Te testenine bodo polne okusa. Drobnjak v teh dneh zelo hiti rasti in kar kliče po tem, da bi ga porabili v kakšni okusni jedi.

5. Solata z žitno kašo in redkvicami

S pikantnimi listi mladih redkvic. Različica: Dodajte koščke svežih špargljev, kocke mlade kolerabice, kuhan grah, več jajc … Zelo osnoven recept za mnogo okusnih različic.

6. Prosena polenta z mlado čebulo

Odlična priloga k vsaki spomladanski zelenjavi, k špargljem, blitvi, mladi solati, s prvim grahom ali mladim korenčkom. Proseno polento naložimo v skledice, pogladimo s hrbom žlice, nanjo naložimo žlico zelene kreme in dokončamo s prihranjeno praženo čebulo in oljem.

7. Korenjevi cmoki z nadevom iz česna, žajblja in fete

Odlična nedeljska priloga. Vegetarijancem jih ponudimo ob sočno sestavljeni solati, mesojedcem ob rdečem mesu.

 

Jedilnik minulega tedna najdete tukaj: Tedenski jedilnik: domači njoki, jagodni cmoki, ribe in zelenjava

Naslovna fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana