Tedenski jedilnik: hitra popraznična kosila za malo denarja

Po prazničnih dneh pride prvi teden v januarju, ko si naša kuharska domišljija vzame oddih, telo pa kliče po preprostejših obrokih, ki ne vzamejo veliko časa za pripravo.

V tedenski jedilnik bomo vnesli manj mesa kot običajno. Začenjamo s kremno zelenjavno juho, v hitrih testeninah porabimo pršut, z riževim narastkom skočimo v otroštvo, se posladkamo s carskim pražencem, piščanca in lososa pa potisnemo kar v pečico, da se med peko posvetimo novoletnim zaobljubam.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Odlična kremna juha z brokolijem in grahom

Primerna za lahkotno kosilo med službenimi obveznostmi, ko si želimo pogreti želodec, a ga ne otežiti.


Torek: Testenine z jajci in pršutom

Ne čisto prava carbonara, tudi nič kaj posebnega in zahtevnega. Skoraj klasičen recept.


Sreda: Rižev narastek s skuto

Nežna jed, ki se topla kar stopi v ustih.

Rižev narastek

Četrtek: Pita s kislim zeljem: božanski zavitek za zimske dni

Že ob pogledu na to prelest, nam usta zalivajo sline.


Petek: Losos iz pečice s špinačo in krompirjem

Svetujemo, da vnaprej pripravite vse sestavine (opečete lososa, skuhate krompir, blanširate špinačo), pozneje pa jih zložite v model in spečete. Mogoče bo treba dodati kakšno minuto peke, saj se morajo sestavine še ogreti.


Sobota: Carski praženec z rozinami

Najboljše za Franca Jožefa, druga legenda pa pravi, da se je cesarjevemu kuharju ponesrečila palačinka. Kakorkoli že, jed je izvrstna. Poskusite ta recept!


Nedelja: Kosilo iz pečice: piščanec na lovski način z rižkom

Ko bi vi vedeli, kako krasna jed je to. Samo en lonec boste potrebovali, da pripravite družinski obrok bogatega okusa. Piščanca na lovski način boste začeli pripravljati na štedilniku, kjer boste najprej zlato rjavo popekli meso in pripravili podlago za omako, nato pa boste vse skupaj potisnili v pečico. Približno deset minut pred koncem boste dodali še testeni rižek, če pa po trgovinah tega ne dobite, se bo odlično obnesla ribana kaša. Količino testenin lahko podvojite, pri tem pa bo končna jed po gostoti bolj podobna rižoti.

Kosilo iz pečice: piščanec na lovski način z rižkom

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Leon Vidic

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana