Tedenski jedilnik: hitro, poceni in izvrstno

Čeprav nas skorajda poletno vreme še kar preseneča, pa je na krožnikih, obarvanih z bučami, brokolijem in ohrovtom, že jesen.

Teden bomo začeli z narastkom, s katerim lahko na enostaven in varčen način nasitimo kar nekaj ljudi in pri tem recikliramo odvečni kruh ter porabimo vso zelenjavo iz hladilnika. Vsi se bodo razveselili ene najboljših enolončnic, toskanske ribolite. To je gosta juha, ki se je zapisala med klasike, saj je resnično zelo bogata in okusna, Italijani bi ji morda rekli celo slavnostna družinska juha. Sredi tedna je čas, da se malce posladkamo s testeninami v sladki različici, proti koncu tedna pa se nasitimo s še eno znamenito juho, značilno za idrijsko-cerkljansko regijo. Ste za burek? Vedno, kajne? Tokrat z bučo.

Ponedeljek: Kruhov narastek z jesensko zelenjavo

S skledo solate je lahko odlična glavna jed, prileže pa se tudi kot priloga k mesnim jedem. Naš jesenski hit.

Torek: Ribollita: ena najboljših enolončnic s fižolom in ohrovtom iz Toskane

Bogata in okusna jed se je zapisala med klasike, Italijani bi ji morda rekli celo slavnostna družinska juha. Za ribollito potrebujete fižol in toskanski ohrovt, vse drugo so nianse.

Sreda: Sladke testenine z medom in orehi

Naj vas spodbudimo z nečim sladkim: maccheroni com miele e noci – slasten že zven besed, kaj šele okus.

Četrtek: Smukavc: iznajdljiva jed idrijsko-cerkljanske regije

Smukavc je značilna idrijska jed iz zelja, ohrovta in listov osmukane zelenjave (npr. listov brokolija, kolerabic). Pripravljajo ga kot juho, enolončnico.

Petek: Burek iz rumene buče

Vroče oranžne dobrote bo prehitro zmanjkalo.

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana