Tedenski jedilnik: kosila, brez katerih ni poletja (2. del)

Nadaljujemo z najbolj priljubljenimi jedmi, ki prikličejo vonj po poletju in počitnicah. Mi smo že lačni! Pa vi?

Mladi krompir si bomo ta teden privoščili malce drugače, v družbi odlične sestavine, ki jo pogosto spregledamo. Dodali pa ga bomo tudi stročjemu fižolu, ki te dni kraljuje po vrtovih. Ni poletja brez paelle, prave morske zmešnjave, prav tako pa je to čas, da se dobro najemo kumaric v omaki in raznoraznih bučkinih čolničkov. Dober tek!

Ponedeljek: Pečen mladi krompir

Krompir je nadvse prijazna zelenjava, zato ni čudno, da se odlično razume z drugimi vrtninami. Mlad krompirček si čas najraje krajša s koromačem (pri nas mu rečemo tudi komarček, Italijani pa finocchio), s katerim sta najboljša prijatelja že od majhnih korenin.

Torek: Stročji fižol s krompirjem po kmečko

Jed je najboljša pravkar skuhana. Čas si prihranite, če vnaprej pripravite sestavine. Denimo, skuhajte stročji fižol in krompir, dobro odcedite, ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Narežite korenje in slanino ter shranite v hladilniku posebej.

Sreda: Paella

Popolna zmešnjava sestavin za imenitno poletno jed.

Četrtek: Kumarice v omaki

To je vsaj tri generacije star družinski recept, ki ga spreminjam le z začimbami. Kurkuma je vsestranska zdravilna začimba, ena od redkih, ki jo lahko uporabljamo tudi v poletni vročini, ko so močne začimbe odsvetovane. Sol, poper in kari so manj primerne začimbe za poletje, zato z njimi ne pretiravamo. Kumare in bučke pripravljamo z mleto kumino, da so lažje prebavljive.

Petek: Polnjene bučkine ladjice po mehiško

Najboljši del tega recepta pa je, da ga lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu in sestavinam, ki jih imate na zalogi v hladilniku. Lahko jih nadevamo z mesom, zelenjavo ali kar obojim. Dodamo lahko poljubne začimbe, seveda pa na koncu ne smemo pozabiti na sir. Ta se bo v pečici namreč stopil in zapekel v hrustljavo skorjo.

Naslovna fotografija: juefraphoto/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana