Tedenski jedilnik: kosila med prazniki

Pred nami, ki radi kuhamo, je teden, ki ga celo leto nestrpno pričakujemo. Kosila tokrat ne bodo v ospredju, a jih bomo pripravili tako, da bomo imeli dovolj energije za večerne podvige.

Kislo zelje ali repa sta tisti sestavini, po kateri bo najbolj hrepenelo telo, prav pa nam bo prišel tudi namig za vrhunske palačinke, hitro, a nasitno niško solato, najbolj preprosto narejeno ribo v škrniclju in še eno nedeljsko pečenko.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Kislo zelje in kranjska klobasa

Pred časom smo že poiskali nove in zanimive recepte za dušeno kislo zelje, a tega, za katerega menimo, da vam bo najbolj všeč, pa smo prihranili za dni, ko bo zunaj postalo res hladno, nam pa se bo tožilo po takšnih krepkih prilogah. No, tako skuhano pa je lahko kar samostojen obrok. Z dobrim domačim kruhom poleg.


Torek: Nasitna niška solata

Čeprav je niška solata bolj poletna jed, chefi v Nici dandanes pripravljajo tudi njeno zimsko različico, v katero dodajo zimsko zelenjavo. Bogata niška solata največkrat kar sama glavni obrok, lahko pa jo postrežete tudi kot prilogo h glavni jedi. Uporabite zelenjavo, ki je na voljo, dodajte jajca in tuno.

Kultne jedi: kraljica vseh solat, ki ji dodamo tuno

Sreda: Palačinke, ki odlično uspejo

Pri palačinkah cenimo: da so kakor dih tanke, da se ne trgajo, ko jih mažemo z nadevom, da se lepo zvijejo in nadevane ne odvijejo, da niso zažgane ali surove v sredici ali gumijaste, da imajo jajčno rumeno barvo in sladkast okus, da niso preveč mastne, a vseeno z maslenim pridihom, in da imajo rahlo karameliziran čipkast rob. Za nadev izberite tisto, kar vam bo polepšalo dan.


Četrtek: Bujta repa, kot jo pripravi prekmurski gostilničar

Recept smo poiskali lani januarja v času kolin, ko tako kot med prazniki tekne nekaj kislega. Poskusite, to je res dober recept.

Bujta repa

Petek: File trske v škrniclju

Tako pripravljen file trske uspe še tistim, ki niso niti najmanj vešči, ko gre za kuho ribjih jedi. Papir naredi vse. Ta paketek vas sicer ne bo čakal pod smrečico, veselje ob odvijanju pa ne bo manjkalo.


Sobota: Firbasova gibanica

Prleška, natančneje slovenskogoriška jed, za katero je značilna priprava z vlečenim testom, ki predstavlja plasti med skutnim nadevom. Naj bo to delček božičnega kosila.


Nedelja: Svinjska rulada s kruhovim nadevom

Pri tej jedi bomo vadili zavijanje, prav gotovo pa se bo ta svinjska rulada še večkrat pojavila na vaši mizi.


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana