Tedenski jedilnik: kosila z grškim navdihom

Občutek po tistem pravem poletju si bomo podaljšali z jedmi, ki nas spomnijo na priljubljeno počitniško destinacijo, poznano tudi po bogati kulinariki.

Katere dobrote vas najbolj spomnijo na Grčijo? Mi najprej pomislimo na musako, tokrat smo jo spekli z bučkami. Ne moremo mimo spanakopite, hrustljave pite s špinačo, pa gyrosa, ki ga prav tako lahko naredimo kar sami. Naj vam tekne!

Ponedeljek: Musaka z bučkami

Mogoče je tokratna klasika že malce pozabljena, vendar gre pri tej brezmesni izvedbi za poenostavljeno izpeljanko klasične grške musake, ki je sestavljena iz več plasti zelenjave, običajno pečenih ali ocvrtih jajčevcev, in mletega mesa ter zaokrožena z bešamelom. V duhu časa bi jo lahko poimenovali tudi vegetarijanska musaka, saj je pripravljena le iz bučk in krompirja in ne vsebuje mesa, namesto nasitnega bešamela pa je uporabljen preliv iz grškega jogurta, ki jo naredi prijetno lahkotno.

Torek: Špinačna grška pita (Spanakopita)

Mogoče vas mika, da bi v nadevu uporabili navadno skuto. Kar dajte, vendar nam ni všeč, ker je nadev potem preveč kisel. Raje svetujem, da uporabite albuminsko skuto (rikoto) in malo sira iz slanice, vsega skupaj naj bo za vsaj 500 g.

Sreda: Gyros iz pečice

Grški gyros je res krasna poletna mesna jed, ki jo je nadvse zabavno in nič kaj zahtevno narediti. Za avtentično doživetje okusov zraven sodijo še tzatziki, veliko sveže zelenjave in piknik kruhki.

Četrtek: Pečen krompir po grško

Ker vemo, da obožujete vse, kar nastane iz tega najbolj priljubljenega gomolja, smo tokrat izbrskali recept, kako ga pripraviti, da bo nekaj posebnega. Mi smo si ga privoščili z jogurtovo pomako, odlično pa se bo odrezal ob kakšni ribici in perutnini. Zraven se prileže tudi grška solata.

Petek: Kremna grahova juha v grškem slogu

Grahova župca ni ravno tujka na domači mizi, se pa tokrat na njej znajde v nenavadni družbi.

Naslovna fotografija: vaaseenaa/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana