Tedenski jedilnik: kosila, za katera umažemo samo en lonec

Pred nami je prvi šolski teden in kopica opravkov, zato naj bo kosilo poenostavljeno in hitro pripravljeno.

Kosila iz enega lonca, ki vam bodo olajšala kuho takrat, ko časa ni na pretek. Prav vsi predlogi vas bodo razveselili, a če bi nas vprašali, katerega ta teden še posebno toplo priporočamo, so to zagotovo petkovi zarezani paradižniki na kruhu.

Ponedeljek: Ko se zares mudi – jajca s paradižnikom

Na koncu boste nekateri dejali: to je pa navaden sataraš, spet drugi, ki svoje navdihe iščete po instagramu, boste prepoznali šakšuko, tretji pa huevos rancheros. Pa naj kdo reče, da ta recept ni univerzalen: na toliko različnih koncih planeta, pa tako podobna zgodba. Tole je turška različica ali menemen. Pozna jo vsak, ki je bil kdaj v Istanbulu. Zraven pa priporočamo kos dobrega kruha, tudi zelena solata ne bo odveč.

Torek: Piščanec in testenine

Krepak obrok, ki bo razvajal naše brbončice in dodobra napolnil želodček, od nas pa zahteval čisto malo truda. Tudi s pomivanjem ne bo veliko dela, saj bomo potrebovali le eno ponev, v kateri se bodo skuhale tudi testenine.

Sreda: Okusna mineštra s stročjim fižolom

Okus okrepimo še z oljčnim oljem in mineštrico okrasimo z narezanim svežim peteršiljem. Ponudimo s kruhom. Odličen družinski obrok iz enega lonca.

Četrtek: Pečena govedina s krompirjem

Sočna govedina v družbi krompirjevih krhljev, polnih vsega bogastva okusov, ki so nastajali med peko v pečici. Ta enkratna jed iz enega lonca si zasluži slavnostno mizo, a jo brez težav pripravimo na še tako navaden dan, ko nam primanjkuje časa za kuho.

Petek: Zarezani paradižniki na kruhu iz pečice

Uf, zares priporočamo. Tako preprosto, pa tako dobro dene. Ta paradižnik je narezan podobno kot znameniti švedski krompir, ki se mu izvirno reče hasselbackspotatis.

Pobrskajte po tedenskih jedilnikih.

Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana